2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Moszkva katonai szövetségese hadgyakorlaton vesz részt az Egyesült Államokkal

Az amerikai és az örmény hadsereg még ebben a hónapban közös hadgyakorlatot tart, különös tekintettel a békefenntartó műveletekre – jelentette be Jereván. Örményország tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ), amelynek Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán is tagja.

Jereván egyre kritikusabban szemléli a KBSZSZ dél-kaukázusi szerepét, azt állítva, hogy a blokk nem tudta megvédeni az állítólagos azerbajdzsáni agresszióval szemben.

Az örmény védelmi minisztérium szerdán közleményben jelentette be az Egyesült Államokkal közös gyakorlatokat, kijelentve, hogy azokat “a nemzetközi békefenntartó missziókban való részvételre való felkészülés keretében” tartják.

A gyakorlatokra szeptember 11. és 20. között kerül sor Örményországban – tette hozzá a közlemény. A katonai személyzet egyebek mellett “stabilizációs” intézkedéseket fog gyakorolni a “hadviselő felek” között.

A minisztérium szerint “a gyakorlat célja a nemzetközi békefenntartó missziókban részt vevő egység interoperabilitási szintjének növelése”.

Örmény katonai tisztviselők azt állították, hogy a gyakorlatok a NATO Partnerség a Békéért (PfP) programjának keretében egy újabb lépésként szolgálnak majd.

A NATO a PfP kezdeményezést olyan eszközként határozza meg, amely elősegíti “az egyes euroatlanti partnerországok és a NATO közötti gyakorlati kétoldalú együttműködést”, valamint “javítja a szövetség és a partnererők képességét a NATO által vezetett műveletekben való közös működésre”.

Vahan Kostanjan külügyminiszter-helyettes hétfőn az Örményország NATO-csatlakozására irányuló felhívásokat kommentálva azt mondta, hogy országa “kész folytatni” az együttműködést a blokkal, de nem kapott meghívást a csatlakozásra, és a csatlakozás nincs napirenden.

Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök a La Repubblica című olasz lapnak adott vasárnapi interjújában azt állította, hogy Moszkva “elhagyja a [dél-kaukázusi] régiót”.

Azzal vádolta az orosz békefenntartókat, hogy “nem képesek vagy nem akarják” gyakorolni az ellenőrzést a Lachin folyosó felett, amely a vitatott Hegyi-Karabah régiót köti össze örmény területtel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Pashinjan megjegyzéseit kommentálva hangsúlyozta, hogy “Oroszország szerves része ennek a régiónak. Ezért nem mehet sehová”.

Örményország és Azerbajdzsán 2020-ban 44 napos háborút vívott Hegyi-Karabah – Azerbajdzsán területének túlnyomórészt örmény lakosságú része – ellenőrzéséért, amely az 1990-es évek elején kikiáltotta függetlenségét Bakutól. A harcok egy Moszkva által közvetített fegyverszünettel értek véget, amelynek keretében orosz békefenntartókat vezényeltek a területre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó