2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Moszkva elismerte Dél-Szudánt, Budapest napokon belül követi a példát

SzudánMoszkva hivatalosan is elismerte Dél-Szudán függetlenségét. Oroszország mellet már számos ország köztük Szudán, Egyiptom, Franciaország, Kanada, az Egyesült Államok és Kína is elismerte az afrikai országot. Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele – közölte az MTI-vel szombaton Hóvári János, a Külügyminisztérium államtitkár-helyettese, aki Magyarország képviseletében részt vett a jubai függetlenségi ünnepségeken.

Az államtitkár-helyettes szerint Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére – egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására – mindkét félben megvan a jó szándék.
Ennek egyik legfontosabb jele, hogy Omar el-Besir szudáni elnök részt vett a függetlenség hivatalos kikiáltása alkalmából rendezett jubai ünnepségeken, és beszédében “elismerte az államközi kapcsolatokat”.
Hetvenhat ország képviseltette magát. Az Európai Unió részéről Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt a ceremóniákon, és kifejezte elismerését a két országnak a szétválás viszonylag békés keresztülviteléért – mondta Hóvári János.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó