2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Moszkva: az Európai Parlament beavatkozik Oroszország belügyeibe

Oroszország - EuÉrtetlenséget és felháborodást váltott ki orosz parlamenti politikusok körében az Európai Parlament (EP) szerdai határozata, amelyben a testület strasbourgi plenáris ülésén új parlamenti választások kiírására szólította föl Oroszországot. Szergej Mironov, a december 4-i választások eredményeképpen ismét a parlamentbe jutó Igazságos Oroszország párt vezetője az EP határozatát országa belügyeibe való beavatkozásnak minősítette. Hozzátette, hogy e véleménye nem jelenti azt, hogy tagadja a választási visszaéléseket. “Mi magunk fogjuk tisztázni az Egységes Oroszország párttal, hogy mi történt a választásokon”- mondta a politikus. Oleg Morozov, az előző Állami Duma első elnökhelyettese szintén durva beavatkozásnak és a nemzetközi jogok megsértésének tartja az EP határozatát. Szerinte az nyílt nyomásgyakorlás az országra és állampolgáraira. Azt javasolta az EP-képviselőknek, hogy inkább foglalkozzanak az orosz ajkúak jogainak balti államokbeli nagyon durva megsértésével, illetve a koszovói szerbek jogainak eltiprásával. Leonyid Szluckij, a duma külügyi bizottságának egyik volt vezetője úgy véli, hogy az Európai Parlament láthatóan túllépi hatáskörét.
“Mint mindig, (az EP) most is kettős mércével mér, és elcsépelt forgatókönyveket használ. Valamiért nem veszi figyelembe a parlamenti ellenzék álláspontját, hiszen az nem adta vissza mandátumait, hanem folytatja a küzdelmet a törvényhozáson belül” – mondta.
Az orosz parlament két házát összefogó Szövetségi Tanács első elnökhelyettese kijelentette, hogy az EP-határozat az orosz választók cinikus megsértése. “Értetlenül és felháborodva állok a határozat előtt” – jelentette ki Alekszandr Torsin.
Hozzátette, hogy az ilyen lépés nem járul hozzá az Európai Unió és Oroszország közötti bizalom erősítéséhez.
Az orosz Liberális Demokrata párt frakciója szerint az országnak nincs szüksége ajánlásokra. “A parlamenti választások érvényesek voltak, a következő is menetrendszerűen le fog zajlani, és ezekben a kérdésekben Oroszország maga dönt. Oroszország nem Afrika, és nem is Ázsia, ahol az egyik, vagy másik rezsim létezése az európai támogatók közötti alku tárgya” – vélik a Zsirinovszkij-párt frakciójában.
Orosz jogvédő szervezetek ezzel ellentétben üdvözölték az EP határozatát.
Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért elnevezésű közösség vezetője szerint “néhány európai kormány azt gondolja, hogy a gáz fontosabb az emberi jogoknál. Az Európai Parlament viszont a kontinens polgárait képviseli, és igazat mondott”.
Egyetért Ponomarjovval az orosz jogvédő központ, a Memorial elnöke. Oleg Orlov teljesen pontosnak és helytállónak nevezte az EP-határozatban foglaltakat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...