2022, május 23.
15 C
Budapest
5.2 C
Moszkva
Hiredetés

Moszkva: a nyugati zsoldosokat nem illeti meg a hadifogoly-státus

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státus – figyelmeztetett csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közölte, hogy a tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten mintegy kétszáz horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén.

“A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet” – mondta a szóvivő, aki azt tanácsolta, hogy “hétszer is gondolja meg”, aki Ukrajnába akar utazni, hogy ott az oroszok ellen harcoljon.

Megjegyezte, hogy a zsoldosok az orosz konvojok elleni támadásokat és diverziókat Nyugatról szállított fegyverekkel hajtották végre Ukrajnában.

A tábornok szerint az amerikai Academi, Cubic és Dean Corporation zsoldosszervezet tagjai körében folyik toborzás.

Rámutatott, hogy Nagy-Britannia, Dánia, Lettország, Lengyelország és Horvátország engedélyezte állampolgárainak, hogy rész vegyenek az ukrajnai harcokban.

Konasenkov azt mondta, hogy a már az országban tartózkodókon kívül 16 ezer külföldi zsoldos érkezhet vízummentesen Ukrajnába

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS