2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Moszkva: a Kijevnek küldött fegyverek jelentek meg a francia zavargásokban

Az eredetileg Ukrajnának szállított francia fegyverek felbukkantak származási országban, és a zavargók a rendőrök elleni támadásra használják őket – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Marija Zaharova csütörtökön a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nyugati országok évek óta tartó támogatása a radikális ukrán nacionalistáknak most felbátorította a hasonlóan gondolkodó erőket a saját földjükön.

“Több médiabeszámoló szerint neonáci csoportok közvetlen akciókat hajtanak végre a franciaországi zavargásokban” – mondta.

“A Kijevbe szállított fegyverek éppen ezeknek a tüntetőknek a kezébe kerülnek, és ott, Franciaországban a rendőrség ellen használják őket” – tette hozzá Zaharova, anélkül, hogy pontosította volna, milyen típusú fegyverekről van szó.

Az Egyesült Államok és szövetségesei által a kijevi rezsimnek nyújtott fegyverek és pénzeszközök “bumerángként hatnak és… kárt okoznak a saját népüknek” – jelentette ki Zaharova, hozzátéve, hogy Moszkva már régóta figyelmeztet erre a veszélyére.

Párizs “táplálja a fegyverek feketepiacát és szponzorálja a nemzetközi határokon átnyúló bűnözést” a Kijevnek nyújtott támogatásával – állította.

Franciaországot hasonló visszahatás érheti, miután “nacionalista militánsokat” képez ki az orosz erők elleni harcra – figyelmeztetett Zaharova, megjegyezve, hogy Párizs csak idén mintegy 4000 ukrán katonának tervez harci kiképzést tartani.

“Senki ne lepődjön meg, ha ugyanezeket [a franciák által kiképzett embereket] egy jövőbeli lázadás során Párizs és más francia városok utcáin látják” – jelentette ki.

A legutóbbi franciaországi utcai erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a rendőrség lelőtt egy 17 éves algériai és marokkói származású férfit. Moszkva elítélte mind a rendőri brutalitást, amely szerinte előkészítette az erőszakot, mind a tüntetők által okozott zűrzavart.

Franciaországnak – zárta Zaharova – fel kellene hagynia azzal, hogy más nemzeteket kioktasson arról, hogyan tartsák fenn a jogállamiságot, és inkább a saját belpolitikai problémáival kellene foglalkoznia.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó