2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Merkel szerint hiányzott a külpolitikai befolyása, amikor lejárt a hivatali ideje

Németország volt szövetségi kancellárja, Angela Merkel (hivatalban 2005-2021 között) elismerte, hogy utolsó kormányfői ciklusa végén már nem volt elég befolyása külpolitikai kérdésekben, ami részben magyarázza, hogy miért nem sikerült kiköveznie az utat az Ukrajna körüli nézeteltérések rendezéséhez. Merkel a Der Spiegel című hetilapnak adott interjúban beszélt erről. Az interjúból csütörtökön jelentek meg részletek.

Merkel felidézte, hogy 2021 nyarán Emmanuel Macron francia elnökkel együtt terveket készített egy európai tárgyalási platform létrehozására Oroszországgal.

“Néhányan ellenezték ezt, és nekem már nem volt erőm keresztülvinni ezt az ötletet, mert mindenki tisztában volt azzal, hogy ősszel lemondok [kancellárként]” – mondta Merkel.

“Ha úgy döntöttem volna, hogy újra indulok, akkor továbbra is ezt a célt szorgalmaztam volna. De már a moszkvai búcsúlátogatásom során világosan éreztem, hogy a kormánypolitika szempontjából lemaradtam” – tette hozzá.

Merkelnek volt esélye arra, hogy induljon egy ötödik ciklusért, de úgy döntött, hogy távozik a politikából. Kijelentette, hogy ezt nem bánta meg.

“A vége felé sok külpolitikai kérdésben egy millimétert sem tudtam előrelépni. Ez nemcsak Ukrajnára, hanem Transznisztriára, Moldovára, Grúziára, Abháziára és Líbiára is vonatkozik. Abban a pillanatban rájöttem, hogy itt az ideje az új megközelítéseknek” – mondta Merkel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...