2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Lukasenko: Ukrajnát a megszűnés fenyegeti, ha nem kezd tárgyalásokba

Ukrajnának mindent meg kell tennie az Oroszországgal fennálló konfliktus befejezéséért – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Lukasenko belarusz elnök, hozzátéve, hogy ennek elmulasztása az ország teljes összeomlásához vezetne.

A belarusz vezető a szomszédos országban zajló ellenségeskedéseket kommentálva megjegyezte, hogy “most minden Ukrajna kezében van”.

“Ha ők [Kijev] nem akarják, hogy emberek haljanak meg, méghozzá nagy számban… Nehéz, de [a konfliktust] meg kell állítani, mert Ukrajna teljes megsemmisülése következik” – mondta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) Örményországban tartott csúcstalálkozóján. Lukasenko hozzátette, hogy Ukrajna számára nem csupán “az államiság elvesztése” a tét, hanem maga a létezés.

Azt állította, hogy az ukrán nép, amely a konfliktus fő terhét viseli, végül diplomáciai kötelezettségvállalásra fogja kényszeríteni Volodimir Zelenszkij elnököt. “Egy-két év múlva a nép vádolni fogja őt: “Mit tettél, hogy elkezdted ezt a háborút?”.

Lukasenko szerint a helyzet “arra fogja kényszeríteni az ukrán vezetést – ha az ésszerűen viselkedik -, hogy tárgyalóasztalhoz üljön”.

Miután Oroszország február végén megkezdte Ukrajna elleni katonai hadjáratát, Belarusz több tárgyalási fordulónak adott otthont Moszkva és Kijev között. Akkor azonban ezek a diplomáciai erőfeszítések nem jártak eredménnyel.

Októberben a belarusz elnök azt állította, hogy Minszk ugyan részt vesz Oroszország katonai műveletében, de szerepe korlátozott. Azt mondta, hogy országa megakadályozza, hogy a konfliktus átterjedjen a területére, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy “senki ne lőjön hátba oroszokat Belorusz területéről”.

Szeptember végén azt is állította, hogy a konfliktus “néhány napon belül” véget érhet, ha a nyugati hatalmak támogatják a békés rendezést. Ezt a kijelentést bizonyos mértékig ismételte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is, aki a múlt héten azt mondta, hogy a nyugati nemzetek részvétele a párbeszédben “irányadó és megerősítő elem” lehet.

Miközben Moszkva többször is jelezte, hogy nyitott a tárgyalásokra, Zelenszkij elnök feltételeket szabott. Ezek között szerepel “[Ukrajna] területi integritásának helyreállítása”, “minden háborús kár megtérítése” és “minden háborús bűnös megbüntetése”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...