2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Menjetek a pokolba – üzeni a berlini ukrán nagykövet a német értelmiségieknek

Kijev berlini nagykövete a német értelmiségiek egy csoportját sértegeti, akik nyílt levelet írtak, amelyben az Ukrajnának történő fegyverszállítások megszüntetését szorgalmazták. Az aláírók felszólították a Nyugatot, hogy Kijevet vegye rá a béketárgyalásokra.

Felhívásukat kommentálva Andrij Melnyik csütörtökön a Twitteren azt írta: “Ne már megint”, és angolul hozzátette: “Micsoda egy rakás ál-intellektuális vesztes.(sic)”.

Az aláírók némelyikére vezetéknevükön utalva Melnyik azt javasolta, hogy “menjenek a pokolba [a] defetista tanácsaikkal”.

Az ukrán diplomatát felbőszítő nyílt levelet a német Die Zeit című lap szerdán tette közzé “Tűzszünet most!” címmel. Ebben 21 német akadémikusból, filozófusból, újságíróból, művészből és volt diplomatából álló csoport felszólította a “Nyugatot, hogy tárgyalások útján vessen véget az ukrajnai háborúnak”.

Az aláírók szerint Európa kötelessége “helyreállítani és biztosítani a békét a kontinensen”. Ennek érdekében az országoknak olyan stratégiát kellene kidolgozniuk, amely a lehető leghamarabb véget vet az ellenségeskedéseknek – áll a felhívásban.

“Ukrajna eddig képes volt megvédeni magát a brutális orosz agresszív háborúval szemben, többek között a masszív szankcióknak és a katonai támogatásnak köszönhetően” – érveltek.

Minél tovább tartanak azonban ezek az intézkedések, annál kevésbé egyértelmű a végkifejletük – tették hozzá. Ezen értelmiségiek szerint nagyon valószínűtlen, hogy Ukrajna képes lesz visszaszerezni az ellenőrzést “az összes megszállt terület felett, beleértve a donyecki és luganszki területeket és a Krímet”, mivel Oroszország “katonailag fölényben van, és képes további katonai eszkalációra”.

E megfontolások fényében a levél sürgeti az Ukrajnát katonailag támogató nyugati nemzeteket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést, “milyen célt követnek, és hogy a fegyverszállítások még mindig a helyes út-e”.

Az aláírók a továbbiakban arra figyelmeztetnek, hogy a fegyveres konfliktus folytatása további több ezer halálos áldozatot, valamint “hatalmas humanitárius, gazdasági és ökológiai vészhelyzetet jelentene az egész világon”. A levél az afrikai élelmiszerhiányra és az emelkedő árakra hivatkozik, mint további bizonyíték erre.

A szerzők szerint a Nyugatnak egységesen kell fellépnie “Oroszország ukrajnai agressziójával és további revansista törekvéseivel” szemben. A német értelmiségiek szerint azonban “az ukrajnai háború folytatása nem megoldás”.

Nem ez az első eset, hogy német közéleti személyiségek nyilvános levelet írnak, amelyben a Kijevbe irányuló nyugati fegyverszállítások beszüntetését követelik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...