2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Menjetek a pokolba – üzeni a berlini ukrán nagykövet a német értelmiségieknek

Kijev berlini nagykövete a német értelmiségiek egy csoportját sértegeti, akik nyílt levelet írtak, amelyben az Ukrajnának történő fegyverszállítások megszüntetését szorgalmazták. Az aláírók felszólították a Nyugatot, hogy Kijevet vegye rá a béketárgyalásokra.

Felhívásukat kommentálva Andrij Melnyik csütörtökön a Twitteren azt írta: “Ne már megint”, és angolul hozzátette: “Micsoda egy rakás ál-intellektuális vesztes.(sic)”.

Az aláírók némelyikére vezetéknevükön utalva Melnyik azt javasolta, hogy “menjenek a pokolba [a] defetista tanácsaikkal”.

Az ukrán diplomatát felbőszítő nyílt levelet a német Die Zeit című lap szerdán tette közzé “Tűzszünet most!” címmel. Ebben 21 német akadémikusból, filozófusból, újságíróból, művészből és volt diplomatából álló csoport felszólította a “Nyugatot, hogy tárgyalások útján vessen véget az ukrajnai háborúnak”.

Az aláírók szerint Európa kötelessége “helyreállítani és biztosítani a békét a kontinensen”. Ennek érdekében az országoknak olyan stratégiát kellene kidolgozniuk, amely a lehető leghamarabb véget vet az ellenségeskedéseknek – áll a felhívásban.

“Ukrajna eddig képes volt megvédeni magát a brutális orosz agresszív háborúval szemben, többek között a masszív szankcióknak és a katonai támogatásnak köszönhetően” – érveltek.

Minél tovább tartanak azonban ezek az intézkedések, annál kevésbé egyértelmű a végkifejletük – tették hozzá. Ezen értelmiségiek szerint nagyon valószínűtlen, hogy Ukrajna képes lesz visszaszerezni az ellenőrzést “az összes megszállt terület felett, beleértve a donyecki és luganszki területeket és a Krímet”, mivel Oroszország “katonailag fölényben van, és képes további katonai eszkalációra”.

E megfontolások fényében a levél sürgeti az Ukrajnát katonailag támogató nyugati nemzeteket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést, “milyen célt követnek, és hogy a fegyverszállítások még mindig a helyes út-e”.

Az aláírók a továbbiakban arra figyelmeztetnek, hogy a fegyveres konfliktus folytatása további több ezer halálos áldozatot, valamint “hatalmas humanitárius, gazdasági és ökológiai vészhelyzetet jelentene az egész világon”. A levél az afrikai élelmiszerhiányra és az emelkedő árakra hivatkozik, mint további bizonyíték erre.

A szerzők szerint a Nyugatnak egységesen kell fellépnie “Oroszország ukrajnai agressziójával és további revansista törekvéseivel” szemben. A német értelmiségiek szerint azonban “az ukrajnai háború folytatása nem megoldás”.

Nem ez az első eset, hogy német közéleti személyiségek nyilvános levelet írnak, amelyben a Kijevbe irányuló nyugati fegyverszállítások beszüntetését követelik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...