2023, szeptember 21.
21.1 C
Budapest
16.1 C
Moszkva

Menj a pokolba! – mondta Melnyik a német képviselőnek, aki ellenzi a kazettás bombák szállítását

Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes azt mondta egy német törvényhozónak, hogy “menjen a pokolba”, amiért az ellenezte a kazettás bombák szállítását a kijevi rezsimnek. Melnyik korábban nagykövetként szolgált Németországban, ahol azzal szerzett magának hírnevet, hogy nyilvánosan sértegette a németeket.

“A kazettás bombák használata joggal törvénytelen nemzetközileg” – tweetelte pénteken Ralf Stenger német képviselő, hozzátéve, hogy azok, akik “a nemzetközi rend és értékek nevében cselekszenek, nem szállítanak ilyen fegyvereket, még Ukrajnába sem” – írta Stenger, aki Olaf Scholz kancellár SPD pártjának tagja.

Joe Biden amerikai elnök pénteken engedélyezte a kazettás bombák szállítását Ukrajnába, annak ellenére, hogy kormánya tavaly potenciális “háborús bűncselekményként” emlegette azok használatát. Biden döntését azzal indokolta, hogy a hagyományos lőszerekből hiány van, mivel Ukrajna a folyamatban lévő ellentámadás során nagy mennyiséget elhasznált.

Biden pálfordulását bírálta Amerika néhány NATO-szövetségese, köztük Kanada, Spanyolország és az Egyesült Királyság is.

Melnyik dühösen reagált Stenger tweetjére.

“Menjen a pokolba a tanácsaiddal, Ralph Stegner úr és mások” – tweetelte az ukrán diplomata szombaton. “Fogalmatok sincs, hogy miről beszéltek. Voltál már 500 napig háborúban Ukrajnában? Érezte az emberek szenvedését? Ha nem, akkor maradjon ülve a biedermeier kanapéján”.

Melnyik 2015-től tavaly októberig Ukrajna németországi nagyköveteként szolgált, amikor is visszahívták Kijevbe, miután nyilvánosan ünnepelte Sztepan Banderát, az ukrán náci kollaboránst, akit az ukrán nacionalisták hősként tartanak számon.

Elbocsátása előtt Melnyik többször is azzal vádolta a német kormányt, hogy túl lassan nyújt katonai segítséget, Scholz kancellárt pedig “sértődött májas hurkaként” emlegette, amiért az vonakodott elutazni Kijevbe. Melnyik a Twitteren Elon Muskkal is szóváltásba keveredett, és azt írta a milliárdosnak, hogy “f**k off” az Oroszországgal való konfliktus békés rendezésére vonatkozó terve miatt.

Melnyiket a múlt hónapban nevezték ki Ukrajna brazíliai megbízottjának, de még nem foglalta el új posztját.

A kazettás bombák nagy területen szórnak szét apró “bombagránátokat”, amelyek közül néhány nem robban fel azonnal, és a harcok befejezése után még évekig komoly veszélyt jelentenek a civilekre. Több mint 110 ország ratifikálta a használatukat és szállításukat tiltó 2008-as ENSZ-egyezményt, bár az USA, Oroszország és Ukrajna nem részese a tilalomnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó