2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Menczer: Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók

Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók: az év első kilenc hónapjában az orosz költségvetésben a gázból és olajból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest 35 százalékról 43 százalékra emelkedtek úgy, hogy a büdzsé főösszege nem csökkent – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön Lukácsházán, a SCHOTT Hungary Kft. alapkőletételi ünnepségén.

Menczer Tamás szavai szerint mindez jól mutatja, hogy a szankciós politika a Gazpromot és Oroszországot rekordbevételhez segíti, Európában pedig energiahiányt, energiaválságot és szankciós inflációt okoz.

A magyar kormány állítása az, hogy jelenleg szankciós felárat “fizetünk az energiáért, és szankciós inflációt szenvedünk el”. Ez a kettő szorosan összefügg, ugyanis az energiaárak emelkedése 40-50 százalékban közvetlen módon, 30-40 százalékban pedig közvetett módon felelős az inflációért – fűzte hozzá.

Magyarország felkészült a télre, lesz elegendő gáz, hiszen a magyarországi gáztározók töltöttsége fogyasztásarányosan 52 százalékos, a gázszállítás pedig a Török Áramlaton keresztül folyamatos, a vezeték jelenleg is 100 százalékos kapacitással, minden probléma nélkül működik – közölte.

Az államtitkár hangsúlyozta: fél évre elegendő gáz van a magyar tárolókban, Magyarországon az nem fordulhat elő, hogy a lakosságnak nem jut elegendő gáz, vagy akár az ipari szereplők azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert nincs energia és nem tudják a vállalkozásaikat működtetni.

“Bízunk abban”, hogy ez más európai országban sem történik majd meg, és persze “drukkolunk minden szövetségesünknek”. Ezzel együtt a magyar álláspont az, hogy az energetika területén hozott szankciós döntések mindenképpen elhibázottak, ezért azokat felül kell vizsgálni, a már meglévőket el kell törölni és újabb szankciókat nem szabad hozni – jelentette ki Menczer Tamás.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.