2023, április 1.
10.2 C
Budapest
5.8 C
Moszkva

Megszakítja szolgáltatásait a moszkvai Cseh Ház

Júniustól megszakítja szállodai és vendéglői szolgáltatásait a moszkvai Cseh Ház – közölte a közszolgálati Cseh Televízió pénteken. Az értesülést később a cseh külügyminisztérium megerősítette azzal, hogy a szolgáltatások ideiglenes megszüntetéséről van szó.

“További részletek nélkül megerősíthetjük, hogy ideiglenesen megszakítjuk a moszkvai Cseh Ház vendéglőjének és szállodájának a működését, tekintettel az alkalmazottak számának korlátozására” – válaszolta a külügyminisztérium a cseh hírügynökség kérdésére.

A szolgáltatások megszakítása a cseh-orosz diplomáciai konfliktus következménye, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának a korlátozásához is vezetett.

Míg az oroszok Prágában alig kéttucatnyi cseh állampolgárt alkalmaznak, addig a csehek által alkalmazott oroszok száma Moszkvában messze meghaladja a százat.

Az 1986-ban megnyitott moszkvai Cseh Ház a cseh állam tulajdonában lévő legnagyobb külföldi ingatlan, amely mintegy 2,5 kilométerre fekszik a Vörös tértől. Az ingatlanban 122 iroda, 131 lakás és 87 szállodai szoba található.

Ezen kívül vendéglőkkel, konferencia- és tárgyalótermekkel, sportpályákkal, uszodával és szaunával is rendelkezik. A prágai sajtó szerint több mint 100 helyi orosz alkalmazottja van, ami meghaladja a helyi alkalmazottak júniustól megengedett maximális létszámát.

A Cseh Ház a külföldön működő Cseh Centrumok hálózatának része, és Prága számára nagyon nyereséges volt.

A Cseh Ház jövőjéről a kormány fog dönteni. “Minden változatot meg kell vizsgálnunk” – nyilatkozta csütörtökön Jakub Kulhának cseh külügyminiszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó