2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Megkezdődött az Északi Áramlat-2 első vezetékének feltöltése

Megkezdődött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése – közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn.

A cél a tájékoztatás szerint a további teszteléshez szükséges nyomás elérése. A Nord Stream AG befejezte a csővezeték épségét ellenőrző üzembe helyezés előtti munkálatokat, beleértve a speciális diagnosztikai eszközökkel a csövön belül elvégzett ellenőrzést. A szakemberek emellett külső vizuális és műszeres ellenőrzést is végeztek. A második vezetéken folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok.

“A csővezeték megépült, és túl van az alkalmazott műszaki és ipari szabványoknak megfelelő független tanúsítási eljáráson, a megbízható és biztonságos működtetés szavatolása érdekében” – közölte a vállalat.

Korábban a Dán Energiaügynökség arról számolt be, hogy az első vezeték minden követelménynek megfelel, és készen áll az indításra. A Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a német szakhatósághoz a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg.

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható, ebből a Gazprom korábbi közlése 5,6 milliárd köbméter még az idén elérheti a német elosztórendszert.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását.

Gazprom

Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS