2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Mégis megvalósulhat a Rosneft és a BP részvénycseréje

OlajA brit BP úgy próbálja megmenteni az orosz állami Rosnefttel tervezett részvénycserét és stratégiai partnerséget, hogy eladja neki a TNK-BP konszernben tartott 50 százalékos tulajdonának egy részét – jelentette az Interfax hírügynökség szerdán a The Wall Street Journalra hivatkozva azzal, hogy a BP cáfolta az információt. A Rosneft és a brit BP stratégiai partnerséget tervezett: vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg az Északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermelésére, és egy összesen 7,8 milliárd dollár értékű részvénycseréről. A Rosneft részvényeinek 9,53 százalékát akarták a BP 5 százaléknyi részvényeire cserélni. Ezt azonban peres úton megtámadta az AAR (Alfa Group, Access, Renova) csoport, a BP orosz partnere a TNK-BP holdingban.

Az illetékes stockholmi bíróság a BP oroszországi partnerségeire exkluzív jogokkal bíró TNK-BP keresetére előbb megtiltotta a részvénycserét, később igen nehéz feltételekhez kötve engedélyezte.
Kiútnak a TNK-BP holding orosz tulajdonosok kezében lévő 50 százalékának kivásárlása látszott, de az orosz tulajdonosok, akik már régebben el akarták adni részüket, hatalmas árat szabtak érte.
Múlt hónapban már majdnem megszületett a megállapodás: a BP és a Rosneft 32 milliárd dollárért, meglehetősen drágán megvásárolta volna az AAR tulajdonrészét, de végül abban nem tudtak egyetértésre jutni, hogy az AAR mikor vonja vissza bírósági keresetét.

A The Wall Street Journal szerint a TNK-BP orosz tulajdonosainak küldött tájékoztatás lehet puszta tárgyalási taktika is. Mindazonáltal a BP eladhatja 50 százalékos része felét, vagyis 25 százalékot: ezzel  megszabadulna attól, hogy a TNK-BP exkluzív jogokkal bír a brit konszern oroszországi kapcsolataira, és befolyásoló részt adhat a Rosneft kezébe.
Jogi szempontból a pakett részét érintő eladási tervről szóló értesítéstől kezdve az orosz tulajdonosoknak (Alfa Group, Access, Renova) 75 napjuk van ellenajánlatot tenni, majd 90 nap áll rendelkezésre a tárgyalásokra, de a BP ezt követően akkor is eladhatja  a csomagot a ERosneftnek, ha az AAR többet ajánl.

Az Interfax az AAR csoporthoz közelálló forrásokat idézve azt írta, hogy a csoport várhatóan ellenajánlatot tesz, és jogi lépéseket kezdeményez.
Szakértők szerint a BP számára mindenképpen hasznos lenne megszabadulni a terhes befektetéstől, amely hátráltatja piaci fejlődését.

A BP-nek mások szerint szüksége van a TNK-BP-re, mert kőolaj- és földgázkitermelésének 24, szénhidrogén-tartalékainak 19 százalékát adja, a Rosneft-üzlet meghiúsulása viszont el fogja riasztani a befektetőket. A Rosneft az Északi-sarki kontinentális talapzat hatalmas szénhidrogén-tartalékainak kiaknázásához keres olyan partnert, amely a technológiát is tudja biztosítani.
Az orosz fél a részvénycsere-üzlet lezárási határidejének lejárta után bejelentette, hogy mással is tárgyalni kezd az Északi-sarki kontinentális talapzat ásványi kincseinek kiaknázásáról, s egyebek között Moszkvában járt a Shell magas rangú küldöttsége.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....