2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Meghalt az első finn állampolgár az ukrajnai harcokban

Egy Kijev oldalán harcoló finn állampolgár halt meg Kelet-Ukrajnában a hétvégén – közölte a harctéren tevékenykedő skandináv orvosok egysége – jelentette hétfőn az YLE finn állami televízió.

Tina Soini, az egység vezetője azt állítja, hogy a férfi hozzátartozóit értesítették haláláról.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a harcos, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, hivatalosan továbbra is “eltűntnek” számít, mert halálát a holttest alapján nem lehet megerősíteni.

Jussi Tanner, a finn külügyminisztérium vezető konzulja szintén azt mondta az YLE-nek, hogy a tárcája tud a férfi haláláról.

A csatorna megjegyezte, hogy a jelentés az első eset, hogy egy finn állampolgár életét vesztette az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban.

A Helsingin Sanomat hírportál, amely szintén beszélt Soinival, azt állítja, hogy a harcos a húszas éveiben járt, és részt vett az Artyomovszk, más néven Bahmut városáért folytatott harcban, amelyet a múlt hónapban foglaltak el az orosz erők. A csatorna arról is beszámolt, hogy a férfi az elsők között volt, aki “önkéntesként” Ukrajnába utazott nem sokkal az ellenségeskedések tavaly februári kitörése után.

Soini azt mondta, reméli, hogy a fiatal finnek alaposan meggondolják, mielőtt Ukrajnába mennek harcolni, és inkább azt választják, hogy otthon maradnak, és ott élik le az életüket.

“Nem éri meg. A valóság itt nem olyan, mint a háborús filmekben” – mondta a lapnak.

A múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy még mindig több mint 2500 külföldi harcos – akiket Moszkva zsoldosoknak tekint – vesz részt az ukrajnai katonai műveletekben.

Orosz tisztviselők korábban azt állították, hogy a konfliktus kezdete óta több mint 8000 harcos utazott Ukrajnába, a legnagyobb számban Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából és az Egyesült Királyságból. A védelmi minisztérium azonban megjegyezte, hogy ezen önkéntesek közül sokan azóta vagy meghaltak, vagy elmenekültek az országból.

Moszkva többször is felszólította a külföldi állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt az ukrajnai harcokban, és arra figyelmeztetett, hogy zsoldosként, nem pedig a genfi egyezményben leírt ellenséges harcosokként kezelnék őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó