2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Megébredt az egyik NATO-tagállam, kivonja az amerikai erőket az orosz határról

A NATO-tagország Norvégia új kormánya közölte, hogy fokozatosan kivonja az Egyesült Államok vezette katonai blokk erőit a norvég-orosz határszakasz közeléből, és saját katonáival helyettesíti őket.

“Norvégia számára nagyon fontos, hogy a közeli régióban legyen katonai jelenlét” – mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter pénteken a VG norvég hírügynökségnek. “De véleményünk szerint közvetlenül az orosz határt jobb, ha mi magunk kezeljük – norvég repülőgépek és hajók segítségével”.

Huitfeldt elmondta, hogy tervezi, hogy megvitatja ezt a kérdést NATO-tagállamokkal, az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal, és hangsúlyozta, hogy saját országa érdekében cselekszik.

Megjegyezte azt is, hogy az orosz határ közelében nincs több amerikai erő, mint a korábbi időkben, a “háború utáni időszakban”.

Májusban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Oslót, hogy militarizálja az Északi-sarkvidéket, miután egy amerikai atom-tengeralattjáró megállt az észak-norvégiai Troms civil kikötőjében.

Marija Zakharova külügyi szóvivő azzal vádolta az országot, hogy állítólag az Egyesült Államok kedvében járva igyekszik kiélezni a feszültséget a térségben. Azt állította, hogy a kikötőt “kifejezetten ilyen látogatásokhoz modernizálták Washington költségén”, és hogy az “a NATO egy újabb előőrse lett”.

Norvégia új kabinetje, amelyet a balközép Munkáspárti Jonas Gahr Stoere miniszterelnök vezet, októberben lépett hivatalba. A Munkáspárt a legnagyobb párt Norvégiában, a választásokat a szavazatok 26,3%-ával nyerte meg, és Stoere kisebbségi kormányt állított fel, amelynek tagja az euroszkeptikus Centrumpárt vezetője, Trygve Slagsvold Vedum, aki pénzügyminiszter lett.

Moszkva és a Nyugat közötti kapcsolatok történelmi mélypontra kerültek az elmúlt hónapokban, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt mondta: “Nem nevezném katasztrofálisnak az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatokat, mert ahhoz, hogy katasztrofális legyen, legalább valamilyennek lennie kellene”.

Ugyanakkor elmondta, hogy az ország a blokk keretein kívül kétoldalúan együttműködik néhány NATO-tagállammal. “Vannak kapcsolataink Norvégiával, többek között a biztonsági szférában is. És a rendszeres biztonsági konzultációk mellett szeretnénk azokat magas szinten is elindítani a védelmi minisztériumok között” – mondta Lavrov.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...