2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Megébredt az egyik NATO-tagállam, kivonja az amerikai erőket az orosz határról

A NATO-tagország Norvégia új kormánya közölte, hogy fokozatosan kivonja az Egyesült Államok vezette katonai blokk erőit a norvég-orosz határszakasz közeléből, és saját katonáival helyettesíti őket.

“Norvégia számára nagyon fontos, hogy a közeli régióban legyen katonai jelenlét” – mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter pénteken a VG norvég hírügynökségnek. “De véleményünk szerint közvetlenül az orosz határt jobb, ha mi magunk kezeljük – norvég repülőgépek és hajók segítségével”.

Huitfeldt elmondta, hogy tervezi, hogy megvitatja ezt a kérdést NATO-tagállamokkal, az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal, és hangsúlyozta, hogy saját országa érdekében cselekszik.

Megjegyezte azt is, hogy az orosz határ közelében nincs több amerikai erő, mint a korábbi időkben, a “háború utáni időszakban”.

Májusban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Oslót, hogy militarizálja az Északi-sarkvidéket, miután egy amerikai atom-tengeralattjáró megállt az észak-norvégiai Troms civil kikötőjében.

Marija Zakharova külügyi szóvivő azzal vádolta az országot, hogy állítólag az Egyesült Államok kedvében járva igyekszik kiélezni a feszültséget a térségben. Azt állította, hogy a kikötőt “kifejezetten ilyen látogatásokhoz modernizálták Washington költségén”, és hogy az “a NATO egy újabb előőrse lett”.

Norvégia új kabinetje, amelyet a balközép Munkáspárti Jonas Gahr Stoere miniszterelnök vezet, októberben lépett hivatalba. A Munkáspárt a legnagyobb párt Norvégiában, a választásokat a szavazatok 26,3%-ával nyerte meg, és Stoere kisebbségi kormányt állított fel, amelynek tagja az euroszkeptikus Centrumpárt vezetője, Trygve Slagsvold Vedum, aki pénzügyminiszter lett.

Moszkva és a Nyugat közötti kapcsolatok történelmi mélypontra kerültek az elmúlt hónapokban, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt mondta: “Nem nevezném katasztrofálisnak az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatokat, mert ahhoz, hogy katasztrofális legyen, legalább valamilyennek lennie kellene”.

Ugyanakkor elmondta, hogy az ország a blokk keretein kívül kétoldalúan együttműködik néhány NATO-tagállammal. “Vannak kapcsolataink Norvégiával, többek között a biztonsági szférában is. És a rendszeres biztonsági konzultációk mellett szeretnénk azokat magas szinten is elindítani a védelmi minisztériumok között” – mondta Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó