2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Medvegyev szerint korántsem fejeződött be a Krím integrációja

Korántsem fejeződött be a Krím félsziget Oroszország politikai-gazdasági rendszerébe való becsatolása – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki helyetteseivel a területre látogatott hétfőn. A kormányfő szerint példa nélkül állónak számít egy ilyen hatalmas régió bekapcsolása Oroszország vérkeringésébe, és nem csak a terület méretei miatt, hanem mert ilyen rövid idő alatt kellett azt lebonyolítani.

A Krím félszigetet és az ott lévő Szevasztopol várost tavaly március 21-én egyesült újra az Oroszországi Föderációval, miután 16-án népszavazást tartottak a terület hovatartozásáról. A referendumon orosz közlések szerint a krímiek majdnem 100 százaléka voksolt igennel az Oroszországhoz csatlakozásra.

Dmitrij Medvegyev Szimferopolban elsősorban a félsziget lakosságának életkörülményeinek javításával és a gazdaság fejlesztésével kapcsolatos nyilatkozatokat tett. Egyebek közt azt ígérte, hogy az orosz kormány hamarosan megvizsgálja azt a törvényjavaslatot, amely a krímiek ukrán bankokban ragadt megtakarításainak megtérítésére vonatkozik.

Elmondta, hogy 1 milliárd rubelt (mintegy 5,3 milliárd forint) fordítanak a rendkívül rossz állapotú lakásokban élők elköltöztetésére, és 6 milliárd rubelt (mintegy 32 milliárd forint) költenek 57 krími kórház felújítására és azok berendezéseire. 170 mentőautót vásárolnak a félszigetnek. Az orosz miniszterelnök azt is kijelentette a helyetteseivel a Krím székhelyén tartott tanácskozás során, hogy a félszigeten működő vállalatok fele számíthat állami hadiipari megrendelésekre.

Medvegyev arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a szövetségi kormány feladata nem merül ki abban, hogy költségvetési pénzekkel “árassza el” a régiót. Utóbbinak létre kell hoznia saját fejlesztési forrásait. Az orosz kormány kihelyezett szimferopoli ülésén részt vett Szerhij Akszjonov, a Krími Köztársaság elnöke és Szerhij Menyajlo, Szevasztopol vezetője is.

Akszjonov egyebek között arról számolt be, hogy megszüntették az önkényes földfoglalásokat a félszigeten. Azokat, amelyekre még akkor tették rá a kezüket a krími lakosok, amikor “a terület Ukrajnához tartozott”. Akszjonov azt mondta, hogy az önkényes földfoglalásokat “valamennyi nemzeti kisebbség képviselői – a tatárok és az oroszok – öntudatosságának köszönhetően” teljesen felszámolták. Hozzátette, hogy ráadásul erre nem költöttek semmit a költségvetésből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó