2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Medvegyev népszerűsége csökken, Putyiné változatlan

Medvegyev - PutyinDmitrij Medvegyev orosz elnök népszerűsége hároméves minimumra csökkent, Vlagyimir Putyin miniszterelnöké stabilizálódott – mutatta ki a Levada Központ független közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérésében, amelynek eredményeit a Vedomosztyi című lap tette közzé pénteken. Medvegyevre a tavasszal esedékes elnökválasztáson mindössze a megkérdezettek 28 százaléka szavazna, 30 százalék feltétlenül másnak adná a voksát, további 28 százalék a körülményektől tette függővé döntését. Hasonló kutatások készültek 2008 és 2010 augusztusában is, és az elnök támogatottsága akkor hasonló volt a mostanihoz, de csak 14, illetve 18 százalék szándékozott feltétlenül másra szavazni.

Putyinnak továbbra sincs versenytársa: 39 százalék szavazna rá, 28 százalék feltétlenül másra. Igaz, 2008-ban 58 százalék volt az eltökélt hívek aránya, ellenfelei pedig 10 százaléknál kevesebben voltak.
Hároméves minimumra – 63 százalékra – esett azoknak az aránya is, akik elégedettek Medvegyev tevékenységével, 35 százalékkal pedig a maximumot érte el az elégedetlenek aránya.
A Putyin munkájával való elégedetlenség is csökkent: tavaly év vége óta 79 százalékról 68-69-re esett vissza.
Hasonló képet mutat a Közvélemény Alapítvány azonos témájú felmérése is.
A Levada Központ kutatásából kiderül az is, hogy Medvegyev népszerűségének csökkenése egybeesik az általános elégedetlenség erősödésével: 44 százalék vallja, hogy az ország nem a megfelelő irányba halad, s csak 36 százalék szerint mennek a dolgok jó irányba. Ezzel 2007 óta első ízben vannak jelentős többségben az elégedetlenek. A gazdasági irányvonallal 65, a politikai kurzussal 50,5 százalék elégedetlen. Általában nem a vezető kettőst teszik felelőssé, de arra a kérdésre, hogy ki tehet a problémákról és a drágulásról, 40,7 százalék Medvegyevet, 39,7 százalék a kormányt, 28,9 százalék Putyint nevezte meg. Ezzel szemben az ország sikereit 38,3 százalék Putyinnak, 29,5 százalék Medvegyevnek, 16,4 százalék a kormánynak tulajdonítja.
Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgató-helyettese szerint az emberek azért hajlamosak Medvegyevet hibásnak tartani, mert az “immunitás”, amely Putyint övezi, nem terjedt ki rá is. “Putyin nem felel azért, ami rossz az országban, ő a mienk, nem hús-vér politikus, hanem jelképes alak. A felelősség nem tapad hozzá, és már a választási harc kezdete előtt elkezdett nyerni, visszatér hozzá a hatalom és az erő” – vélekedett a szociológus.
Mindehhez számos egyéb tényező mellett hozzájárult a sajtó is, amely korábban hetente több ezer tudósítással többet adott Medvegyevről, mint Putyinról, de július 18-tól túlsúlyba kerültek a Putyin tevékenységéről szóló beszámolók – mutatta ki a Medialogia társaság kutatása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó