2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Medvegyev: az USA és az EU közötti “házasság” válással fog végződni

Az USA és az EU közötti “házasság” valószínűleg válással fog végződni, miután az amerikai “alfahím” nyilvánvalóan “gazdasági csalást” követ el – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegram-csatornáján. A megjegyzéseket hétfőn azokra a médiajelentésekre írta, amelyek szerint az uniós tagállamok egyre dühösebbek az ukrajnai válság közepette tapasztalható amerikai opportunizmus miatt.

Az Egyesült Államoknak “nem áll szándékában osztozni a hasznán. Éppen ellenkezőleg, ellopja öregedő partnere utolsó megtakarításait, és mindenféle gátlás nélkül zsebre vágja a pénzt” – írta Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője Telegram-csatornáján.

Washington egyre inkább vonzóvá teszi a hazai üzleti feltételeket az európai vállalatok számára, és más nemzeteket is arra ösztönöz, hogy vásárolják meg a termékeit – jegyezte meg. Eközben az európai áruk piaca zsugorodik, részben az Oroszországtól való elszakadásról szóló döntése miatt – tette hozzá.

“Nem igazán lehet megbízni azokban a gazdag mecénásokban. Csak úgy – Európa lekerül a zsebpénzről!” – mondta. Az EU “szakíthatna a csaló … partnerével, és kezdhetne egy új, szabad életet”, de valószínűleg ehhez nincs elég elszántságuk és “tesztoszteronjuk” – tette hozzá. A “politikai korrektségre” hivatkozva Medvegyev elmondta, hogy nem volt hajlandó meghatározni a metafora szereplőinek nemét.

A szankciók miatt az európai cégek egyre kevesebb esélyt látnak arra, hogy saját országukban működjenek. Az orosz piac le van zárva, a kínai piac pedig telítve van a saját termékeivel” – írta.

Átverték Európát. Úgy bántak vele, mint egy útszéli lotyóval – írta Medvegyev.

Az uniós vezetők és amerikai kollégáik közötti növekvő szakadék az EU-n belüli nyilvános nyilatkozatokban és a nyugati médiajelentésekben is tükröződött.

A Politico a múlt héten leírta, hogy az EU-ban egyre nagyobb a feszültség amiatt, hogy a tagállamok között az a megítélés alakult ki, hogy Washington hasznot húz a válságból. Az unió egyes magas rangú tisztviselőit irritálja, hogy az amerikai energiaszállítók négyszer magasabb áron adnak el folyékony földgázt az uniós országoknak, mint otthon, miközben a katonai vállalkozóik is hasznot húznak abból, hogy “több fegyvert adnak el” Ukrajnának – áll a cikkben.

Az uniós tisztviselők rámutatnak az amerikai inflációcsökkentő törvényre és arra, hogy az abban foglalt, a környezetbarát vállalkozások számára biztosított pénzügyi ösztönzők milyen hatással lesznek a versenyben próbálkozó európai vállalatokra, amelyek nehezen tudnak megbirkózni az otthoni rekordmagas energiaárakkal – tette hozzá a Politico.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...