2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Már nem Japán, hanem Kína a világ legnagyobb autóexportőre

Kína 2023 első negyedévében a világ legnagyobb autóexportőrévé vált – jelentette a héten a Nikkei hírügynökség a Kínai Autógyártók Szövetségének adataira hivatkozva.

A jelentés szerint a kínai autóexport január-márciusban 58%-kal, 1,07 millió darabra ugrott meg 2022 azonos időszakához képest.

Ebben az időszakban a korábbi csúcsexportőr, Japán 950 ezer járművet adott el.

Az adatok azt mutatják, hogy a kínai autóexport növekedését az elektromos járművek iránti növekvő kereslet és az Oroszországba irányuló szállítások növekedése ösztönözte.

Az első negyedévben az elektromos járművek exportja éves szinten 93%-kal, 380 000 darabra ugrott, és Kína teljes autóexportjának mintegy 40%-át tette ki. A Tesla kínai részlege járult hozzá a legnagyobb mértékben az új elektromos járművek exportjához, 90 000 darabot értékesített a vizsgált időszakban. A Tesla első negyedéves kínai exportja 20%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kína Oroszországba irányuló exportja a vizsgált időszakban az egy évvel korábbihoz képest több mint háromszorosára, 140 000 darabra nőtt, így Oroszország a kínai járművek legfontosabb exportcélpontja. Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdetét követően számos globális autógyártó elhagyta az országot a nyugati szankciók miatt, amelyek veszélyeztették az ellátási láncokat és problémássá tették az Oroszországgal folytatott pénzügyi tranzakciókat. A kínai autógyártók lelkesen éltek a lehetőséggel, hogy bővítsék jelenlétüket az orosz piacon.

A kínai autóipari export a második negyedévben tovább nőtt. Idén januártól áprilisig az ország autógyárai összesen 1,37 millió járművet exportáltak. A múlt hónapban az export volumene elérte a 376 000 darabot, ami havi szinten 3,3%-os, éves szinten pedig 170%-os növekedést jelent – derül ki az adatokból.

Tavaly a kínai autóexport volumene rekordot döntött, 3,11 millió járművet exportált, amivel az ország Japán után a világ második legnagyobb autóexportőrévé vált. A Kínai Személyautó Szövetség előrejelzése szerint a kivitel 2023-ban eléri a 4 milliót.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó