2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva

Makej: az EU provokálta ki a migránsválságot, hogy újabb szankciókat vezethessen be

Az Európai Unió a határ menti migrációs válság “kiprovokálásával” ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére – jelentette ki Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter szerdán Moszkvában.

A rendes évi külügyi egyeztetésen részt vevő diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva “kölcsönösen támogatja” majd egymást a Belarusz elleni “barátságtalan lépésekre” adandó közös válasz kérdésében.

A belarusz külügyminiszter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatóján “agyatlannak” nevezte egyes európai politikusok Belarusszal szembeni politikáját.

Makej szerint “minden normát megsértett”, hogy 15 ezer katonát vezényeltek a lengyel-belarusz határra “síró nők és gyerekek ellen”.

“A vádak, amelyek szerint Belarusz állítólag ilyen (migráns)áradatokat szervez, alaptalanok. Valamilyen oknál fogva a földközi-tengeri (migrációs) irány működik, a balkáni irány működik. Ott, mint tudjuk, a migránsok belépnek, és kiváltságokat, szükséges védelmet kapnak. Belarusz valamiért a torokban elakadt szálkának bizonyult” – fogalmazott.

Makej elvetette azt a feltételezést, hogy Oroszországnak köze lenne a migránsválsághoz és azt hangoztatta, hogy “soha senki nem kapott semmilyen utasítást az illegális migráció szervezésére”.

Megítélése szerint az ilyen állításokra az Oroszországgal való szembenállás megindoklása céljából van szükség és a Belarusz elleni nyugati fellépés távlati célpontja is Oroszország.

A belarusz külügyminiszter kijelentette, hogy Minszk, miként korábban is, abból indul ki, hogy “a Krím jelenleg orosz terület”.

Mint mondta, Moszkvát és Minszket aggasztja a NATO-nak az orosz-belarusz Szövetségi Állam határai közelében megnövelt katonai jelenléte, amit az észak-atlanti tömb figyelmen kívül hagy.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy két, nukleáris eszközök hordozására is alkalmas Tu-22M3 típusú hadászati bombázó hajtott végre őrjáratot a belarusz légtérben, gyakorolva az együttműködést az orosz és a belarusz harcálláspontokkal.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....