2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Makej: az EU provokálta ki a migránsválságot, hogy újabb szankciókat vezethessen be

Az Európai Unió a határ menti migrációs válság “kiprovokálásával” ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére – jelentette ki Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter szerdán Moszkvában.

A rendes évi külügyi egyeztetésen részt vevő diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva “kölcsönösen támogatja” majd egymást a Belarusz elleni “barátságtalan lépésekre” adandó közös válasz kérdésében.

A belarusz külügyminiszter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatóján “agyatlannak” nevezte egyes európai politikusok Belarusszal szembeni politikáját.

Makej szerint “minden normát megsértett”, hogy 15 ezer katonát vezényeltek a lengyel-belarusz határra “síró nők és gyerekek ellen”.

“A vádak, amelyek szerint Belarusz állítólag ilyen (migráns)áradatokat szervez, alaptalanok. Valamilyen oknál fogva a földközi-tengeri (migrációs) irány működik, a balkáni irány működik. Ott, mint tudjuk, a migránsok belépnek, és kiváltságokat, szükséges védelmet kapnak. Belarusz valamiért a torokban elakadt szálkának bizonyult” – fogalmazott.

Makej elvetette azt a feltételezést, hogy Oroszországnak köze lenne a migránsválsághoz és azt hangoztatta, hogy “soha senki nem kapott semmilyen utasítást az illegális migráció szervezésére”.

Megítélése szerint az ilyen állításokra az Oroszországgal való szembenállás megindoklása céljából van szükség és a Belarusz elleni nyugati fellépés távlati célpontja is Oroszország.

A belarusz külügyminiszter kijelentette, hogy Minszk, miként korábban is, abból indul ki, hogy “a Krím jelenleg orosz terület”.

Mint mondta, Moszkvát és Minszket aggasztja a NATO-nak az orosz-belarusz Szövetségi Állam határai közelében megnövelt katonai jelenléte, amit az észak-atlanti tömb figyelmen kívül hagy.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy két, nukleáris eszközök hordozására is alkalmas Tu-22M3 típusú hadászati bombázó hajtott végre őrjáratot a belarusz légtérben, gyakorolva az együttműködést az orosz és a belarusz harcálláspontokkal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó