2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Magyarországnak nincs szüksége NATO-erősítésre az ukrán válság miatt

Az ukrán válság miatt Magyarországot közvetlen veszély nem fenyegeti – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy más államokkal ellentétben Magyarország nem igényli, hogy ide NATO megerősítő erők jöjjenek.

Benkő Tibor elmondta: a honvédség értékelése szerint az ukrán határ menti orosz haderőátcsoportosítások nem utalnak arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát.

Kitért arra is, hogy nemzeti érdek a hazai fegyverfejlesztést és -gyártást. Hozzátette: a honvédség ellátásának biztosítása mellett a hadiipar húzó ágazata tud lenni a nemzetgazdaságnak.

Magyarország honvédelmi minisztere megismételte, hogy ellenzik Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseit.

Benkő elmondta, hogy Magyarország sokáig támogatta az ukrán NATO csatlakozási szándékát, de Ukrajna olyan irányba mozdult el és lépett fel a Kárpátalján élő magyar kisebbséggel szemben, ami egy szövetségen belül elfogathatatlan.

Kijev és Budapest régóta vitában áll egymással a Kárpátalján élő magyar kisebbség ukrán jogtiprásai miatt. A régió a 20. század elejéig magyar fennhatóság alatt volt, majd többször gazdát cserélt, és a második világháború után a Szovjetunióhoz, majd Ukrajnához került.

Az Ukrajna és Magyarország közötti kapcsolatok gyorsan romlásnak indultak, miután a kijevi Majdant követően hatalomra kerülő kormány ellentmondásos oktatási és nyelvtörvényt fogadott el, amelyek erősen korlátozzák az etnikai kisebbségek jogát arra például, hogy az iskolákban az anyanyelvükön tanulhassanak.

Joe Biden amerikai elnök pénteken újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok növelni fogja katonai jelenlétét Kelet-Európában, és “rövid távon” kis számú további katonát telepít a térségbe.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS