2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Magyarországi szovjet katonai síremlékeket bemutató fotókiállítás Moszkvában

A második világháborúban Magyarországon elesett szovjet katonák síremlékeiről, és emlékműveiről készült fotókból nyílt kiállítás kedden Moszkvában. Bernolák Béla, a fényképek magyar készítője tavaly januárban, majd májusban is elutazott Voronyezsbe és a Don kanyarhoz, ahol nagyapja a 2. magyar hadsereg katonájaként esett el. Doktor Bernolák Béla, az egykori újpesti orvos neve szerepel a Rudkinóban lévő magyar katonai temető egyik márvány emléktábláján. Fotós unokája az utazást és a rudkinói emlékhelyet ugyanúgy megörökítette, mint tavaly a Magyarországon elesett szovjet katonák síremlékeit, temetkezési helyeit. Budapesten, Székesfehérváron és Debrecenben fotózott, s mint mondta, még sok év kell ahhoz, hogy a több mint 3 ezer magyarországi szovjet katonasír dokumentálása elkészüljön.

A Voronyezstől 20 kilométerre délre fekvő Rudkinónál 2003. május 28-án avatták fel a II. Magyar Központi Katonai Temetőt. A Don fennsíkján több mint 19 ezer magyar honvéd és munkaszolgálatos földi maradványait temették újra. Sebők Sándor fóti plébános is elkísérte Bernolák Bélát a moszkvai fotókiállítás megnyitójára, ahol az egybegyűltek: háborús veteránok és utódaik, idős katonatisztek, orosz hadisírgondozók és a katonai hagyományok őrzői előtt elmondta, hogy a Pest környéki település templomában jelenleg is láthatóak a szovjet katonai sírokról készített fotók, mert a templom a megbékélés helye.

A katolikus plébános az MTI-nek elmondta, a moszkvai fotókiállítás jó alkalom arra, hogy a magyar és az orosz nép közelebb kerüljön egymáshoz. Hozzátette: “Csak a szeretet képes arra, hogy biztosítsa a békés együttélést. Ez a kiállítás ehhez hozzájárult, és akik látták, valamit kaptak ebből”. A Moszkvai Magyar Kulturális Központban rendezett kiállításra olyan idős orosz emberek is eljöttek, akiknek a hozzátartozói a második világháborúban Magyarországon is harcoltak. Valerij Milovanov nyugdíjas katonatiszt az MTI-nek elmondta: édesapja részt vett a budapesti ütközetben.

Megmutatta az apáról 1945. március 3-án készült fényképet is. “A barikád különböző oldalán harcoltunk, de azt kívánom, hogy ha szükség lesz rá, akkor egy oldalon legyünk és győzzünk” – mondta az 1951-ben született ezredes. A volt katonai akadémiai tanár, kutató jelenleg az orosz fiatalok hazafias-katonai nevelésével foglalkozik. Szerinte a magyarországi szovjet katonai síremlékeket, emlékműveket bemutató fotókiállítás jó például szolgálhat akár Oroszországnak is arra, hogyan kell ápolni, tisztelni az elesett katonák emlékét.

Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek arra emlékeztetett, hogy szakértők adatai szerint a második világháború idején a mai Oroszország területén több mint 100 ezer magyar katona esett el. Ugyancsak szakértők állapították meg, hogy több mint 200 ezer szovjet katona vesztette életét Magyarországon a háborúban. A halott katona nem ellenség – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a mai generációknak szóló rendkívül fontos üzenet: mi is megőrizzük, rendben tartjuk Magyarországon az elesettek nyughelyeit, ahogy azt Oroszországban teszik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...