2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Magyarország is tárgyal a Gazprommal a rubel elszámolásról

Az MVM magyar energetikai vállalat már tárgyalásokat folytat a Gazprom orosz energetikai óriáscéggel a gáz orosz valutában történő elszámolásának kérdéséről – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete a SputnikNewsnak adott interjújában.

“Az MVM állami energetikai vállalat, amely… hosszú távú szerződést kötött a Gazprom Exporttal, tárgyal ezekről a kérdésekről (a rubelben történő kifizetésekről)” – mondta Sztanyiszlavov.

Vasárnap Szlovákia jelentette be, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért.

Szlovákia rubelben fog fizetni az orosz földgázért, ha ez szükséges ahhoz, hogy az továbbra is érkezzen – jelentette ki Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a közszolgálati televízióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Utalt rá, hogy a gáz az első rubelesített exportcikk lesz.

Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR (Donyecki Népköztársaság) megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó