2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Magyar-szlovák gázvezeték épül az orosz függőség ellen

GázvezetékKétmilliárd forint jegyzett tőkével alapít leányvállalatot az OVIT, Országos Villamostávvezeték Zrt. a magyar-szlovák gázvezeték Vecsés és Balassagyarmat közötti magyar szakaszának megépítésére és üzemeltetésére – közölte az OVIT a kedden hozott közgyűlési döntést az MTI-vel. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. a Magyar Villamos Művek csoporthoz tartozó OVIT földgáz igazgatóságának kiválásával jött létre és várhatóan a jövő év elején kezdi meg a működését. Az OVIT idén áprilisban kapott földgázszállítási működési engedélyt a Magyar Energia Hivataltól.   A Mol csoport tagja, az FGSZ Földgázszállító Zrt. a szlovák Eustream a.s. céggel együtt európai uniós támogatást nyert el a projekt megvalósításához. Az FGSZ később elállt az ügylettől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy az elnyert 26 millió euró támogatást az OVIT-ra ruházza át.

A korábbi tájékoztatás szerint a beruházást az uniós források mellett banki hitelből és saját forrásból finanszírozza a társaság, de a beruházás nagyságrendjét nem közölték.
A kedden megtartott rendkívüli közgyűlésen a tulajdonos, az MVM döntött arról, hogy kétmilliárd forinttal megemelik az OVIT jegyzett tőkéjét, s arról is, hogy a magyar-szlovák földgázszállító összekötő-vezeték megvalósítására az OVIT ZRt.-ből kiválással alakul meg a Magyar Gáz Tranzit Zrt.
A földgázszállítást az új vezetéken  2015. január elsejéig kell megkezdeni.
A közlemény hangsúlyozza, hogy az OVIT  középtávú stratégiai célkitűzése az, hogy Magyarországon piacvezető szerepet töltsön be az energetikai piacon erőmű-, távvezeték- és alállomás-létesítési, karbantartási és az ehhez tartozó gyártási tevékenységgel.  
A magyar-szlovák földgázvezeték hálózat összekötéséről Orbán Viktor és Iveta Radicová miniszterelnökök idén  január végén írt alá megállapodást Pozsonyban. Az akkori tájékoztatás szerint a vezeték az európai észak-déli gázvezeték-hálózat része lesz,  s létrehozásával jelentősen csökkenhet mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól.
A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá. Az követően arról lehetett tudni, hogy az elképzelések szerint a  kelet-szlovákiai Nagykürtös (Velky Krtís) és a magyarországi Vecsés közti gázvezeték szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar  oldalon pedig 95 kilométernyi hosszú lesz, s a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozoghatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó