2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Magyar Békekör az amerikai nehézfegyverek Magyarországra telepítése ellen

A Magyar Békekör hétfőn a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány amerikai nehézfegyverek és katonák Magyarországra telepítéséről tárgyal Washingtonnal, és ezzel veszélyezteti a magyar és más népek békéjét – jelentette a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum hétfőn.

Az amerikai nehézfegyverek és katonák kelet-európai, köztük magyarországi telepítéséről a Reuters adott hírt szombaton Pentagon-forrásra hivatkozva. A Magyar Békekör kötelességének tartotta, hogy leleplezze a tervet, ezért idehaza elsőként adott hírt a tervezett amerikai lépésről.

A névtelenséget kérő amerikai hadügyi forrás szerint „Jelentős hadifelszerelést fogunk előre telepíteni Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba, Bulgáriába, Romániába és valószínűleg Magyarországra”. Tankokról, gyalogsági harci eszközökről, nehéz fegyverekről, és ötezer amerikai katona kelet-európai állomásoztatásáról, köztük egy zászlóalj magyarországi telepítéséről tett említést. Minderről még nem született döntés, de konzultációk folynak a NATO-szövetségesekkel, és várhatóan a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán döntenek róla – mondta a névtelenségbe burkolózó amerikai hadügyi forrás.

A Magyar Békekör vasárnap arra szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, valóban tárgyal-e amerikai haderő magyarországi telepítéséről, és mi az álláspontja az amerikai tervvel kapcsolatban. A Magyar Békekör feltételezi, hogy a kormány azért hallgat, mert ismeri a haderő-telepítési tervet, és nem utasította el, hanem tárgyal róla az amerikai kormánnyal, azaz tárgyalási alapnak tekinti a washingtoni katonai tervet.

A kialakult helyzetben a Magyar Békekör képviselői hétfőn reggel eljuttatott üzenetükben sürgős találkozót kértek Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy megtudják tőle, milyen instrukciókkal készül a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozására, és megengedi-e a magyar kormány, hogy az Egyesült Államok felvonulási terepként használja hazánk területét Oroszország ellen.

A Magyar Békekör szerda délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztérium előtt az amerikai haderő magyarországi telepítésének várható következményeiről.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...