2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Macron szerint a videójátékok és a közösségi média a felelős a franciaországi zavargásokért

Emmanuel Macron francia elnök azt állította, hogy a közösségi médiaplatformok és a videojátékok segítettek az országszerte zajló zavargások kirobbanásában.

A pénteki rendkívüli biztonsági értekezletet követően, amelyen a folyamatban lévő zavargásokkal foglalkoztak, Macron megjegyezte, hogy az elmúlt három éjszaka letartóztatottak mintegy egyharmada “fiatal vagy nagyon fiatal” volt, ami arra utal, hogy az internet negatív hatással van a gyerekekre és a tizenévesekre.

“A platformok és a közösségi hálózatok jelentős szerepet játszanak az elmúlt napok eseményeiben” – mondta a zavargásokról.

“Láttuk, hogy ezek – a Snapchat, a TikTok és számos más – olyan helyként szolgálnak, ahol erőszakos összejöveteleket szerveztek, de az erőszak egyfajta utánzása is létezik, ami néhány fiatal számára azt eredményezi, hogy elveszítik a kapcsolatot a valósággal”.”

Az elnök hozzátette, hogy a fiatalok azért vonulnak az utcára, hogy eljátsszák “a videojátékokat, amelyek megrészegítették őket”, majd arra szólította fel a szülőket, hogy tartsák otthon gyermekeiket.

Korábban Gerald Darmanin belügyminiszter azt mondta, hogy a kormány figyelmeztette a közösségi oldalakat, hogy ne fogadjanak erőszakra való felhívásokat és más, a zavargásokat éltető tartalmakat. Megfogadta, hogy “minden szükséges intézkedést megtesznek, ha tudomást szereznek arról, hogy a közösségi hálózatok, bárkik is legyenek azok, nem tartják tiszteletben a törvényt”. A miniszter elrendelte a tömegközlekedés bizonyos formáinak leállítását is, amelyek a vandálok célpontjává váltak.

A zavargások kedd este törtek ki Párizs Nanterre nevű külvárosában, miután egy rendőr egy közúti ellenőrzés során halálos lövést adott le a 17 éves pizzafutárra, Nahel M.-re. Az érintett rendőrt gyorsan bebörtönözték és emberöléssel vádolták meg, miután a tinédzser édesanyja “bosszút” követelt.

A zavargások és a fosztogatások a hét folyamán fokozódtak, és más nagyvárosokra is átterjedtek, köztük Marseille kikötővárosra, ahol a jelentések szerint a zavargók feldúltak egy fegyverboltot. A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint több rendőrőrsöt is megtámadtak.

Darmanin pénteken közölte, hogy eddig összesen 917 embert vett őrizetbe a rendőrség, hozzátéve, hogy átlagéletkoruk mindössze 17 év.

A zavargások megfékezésére kivezényelt mintegy 45 ezer rendőrrel szemben a két nagy rendőrszakszervezet a tüntetők “vad hada” elleni fellépést követelte, kijelentve, hogy a rendőrök “háborút” folytatnak a kormány nevében. Figyelmeztettek arra is, hogy a rendfenntartó erők “ellenállássá” válnak, ha a tisztviselők nem tudják helyreállítani a rendet.

Péntek délutánig a zavargók közel 4000 tüzet gyújtottak, több mint 2000 autót semmisítettek meg, és mintegy 500 épületet rongáltak meg Macron szerint, aki az erőszak miatt kénytelen volt idő előtt hazatérni egy brüsszeli EU-csúcstalálkozóról is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó