2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Mark Milley: nem lepett meg a vártnál lassabb ukrán ellentámadás

Ukrajna ellentámadása rendkívül költséges lesz a csapatok számára, és még néhány hónapig folytatódni fog – mondta pénteken Mark Milley, az amerikai vezérkari főnök.

A washingtoni National Press Clubban tartott beszédében az amerikai hadsereg legfőbb parancsnoka az ukrajnai konfliktusról úgy vélekedett, hogy “egyáltalán nem lep meg”, hogy Kijev sokat hangoztatott ellentámadása a vártnál lassabban halad.

“Azt mondtam, hogy ez hat, nyolc, tíz hétig fog tartani. Nagyon nehéz lesz. Nagyon hosszú lesz, és nagyon, nagyon véres lesz” – mondta, megjegyezve, hogy Kijev előrenyomulását orosz aknamezők akadályozzák.

“Senkinek sem szabad illúziókat táplálnia” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Ukrajna a túlélésért küzd egy erős ellenféllel szemben.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok szállít-e Ukrajnának kazettás bombákat, amelyek több mint 100 országban tiltottak br, mivel jelentős kockázatot jelentenek a polgári lakosságra nézve, Milley megjegyezte, hogy Washingtonnak “mindenféle lehetősége van”, hozzátéve, hogy a végső döntés az ügyben Joe Biden amerikai elnökön múlik.

Az ukrán erők június elején nagyszabású offenzívát indítottak a front több szakaszán, de az orosz védelmi minisztérium szerint minden támadásuk súlyos veszteségekkel ért véget.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára a múlt héten több mint 13 ezer főre becsülte az ukrán veszteségeket az ellentámadás kezdete óta. Később Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy ugyanebben az időszakban Kijev 259 harckocsit és 780 páncélozott járművet veszített.

Ukrán tisztviselők elismerték, hogy az ellentámadás nehézségekbe ütközött. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az orosz csapatok “kemény ellenállásával” szembesültek. Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezérkari főnöke azt mondta, hogy “dühöng”, amikor azt mondják, hogy az offenzíva túl lassan halad, és kifejtette, hogy ez “nem egy showműsor”, és hogy “minden métert vérrel adnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó