2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Macron: az ukrán ellentámadás hetekig, akár hónapokig is eltarthat

Ukrajna ellentámadása az orosz erők ellen hosszadalmas hadművelet lesz, Kijev a következő napokban és hetekben további nyugati fegyver- és lőszerszállítmányokat kap – közölte hétfőn Emmanuel Macron francia elnök.

A kijelentést Olaf Scholz német kancellárral és Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélésén tette a párizsi Élysée-palotában. Az EU és a NATO vezetőinek hármasa azért gyűlt össze, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozó előtt megvitassák az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli biztonsági garanciákat.

“Az ellentámadás megkezdődött. Több hétig, sőt hónapokig fog tartani. Támogatjuk azt a magunk által meghatározott kereteken belül” – mondta Macron.

A francia elnök elmondta, hogy ő és kollégái azt szeretnék, ha a kijevi hadművelet “a lehető legnagyobb győzelemmel zárulna, hogy aztán jó körülmények között kezdhessük meg a tárgyalások időszakát”.

További fegyverszállítmányok, köztük páncélozott járművek és lőszerek érkeznek Ukrajnába az elkövetkező napokban és hetekben – ígérte Macron.

Duda kifejezte meggyőződését, hogy nyugati támogatással “az ellentámadás sikeres lesz”, és azzal végződik, hogy “az orosz katonai erőket kiszorítják az összes megszállt területről”.

“Olyan döntéseket hoztunk, hogy addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges” – mondta Scholz az újságíróknak. Ami az Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákat illeti, a tárgyalások “intenzívek” voltak a német kancellár szerint, aki hozzátette, hogy a tárgyalások eredményeit egy későbbi időpontban véglegesítik.

Ukrajna a múlt héten jelentősen fokozta az orosz erők elleni támadásait a frontvonal mentén. Moszkva szerint az ukrán hadsereg képtelen volt áttörni az orosz védelmet, és jelentős veszteségeket szenvedett, miközben elvesztette a nyugatról szállított Leopard 2 harckocsik és Bradley harcjárművek egy részét is.

Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a kijevi erők “ellentámadást és védelmi akciókat” hajtottak végre, de további részletekkel nem volt hajlandó szolgálni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára vasárnap azt mondta, hogy “jelenleg nincsenek előfeltételei semmilyen megállapodásnak” Oroszország és Ukrajna között. “Sőt, most nincs meg az alapja, még ha gyenge is, hogy legalább valamiféle párbeszédet építsünk ki” – tette hozzá.

Ennek oka a, hogy a Zelenszkij-kormány nem hajlandó és nem áll készen bármilyen tárgyalásra – mondta Peszkov. Hozzátette, hogy Ukrajna nyugati urai is tiltják, hogy békés rendezésre törekedjen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó