2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Ma 70 éve támadta meg a hitleri Németország a Szovjetuniót

HitlerOroszországban mindenütt megemlékeznek a Szovjetunió elleni hitleri támadás 70. évfordulójáról, és ennek kapcsán újra fellángoltak a viták arról, vajon tudott-e Sztálin a készülő támadásról. Június 22. Oroszországban az emlékezés és a gyász napja: 1941-ben  a fasiszta Németország e napon hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót. A második világháborúban a legutóbbi hivatalos adatok szerint 26 millió szovjet ember vesztette életét. Dmitrij Medvegyev elnök szerdán megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját Moszkvában, Vlagyimir Putyin kormányfő a parlament két házának elnökei, a kormány számos tagja, valamint veterán főtisztek jelenlétében.

Az elnök újabb városok vezetőinek adta át a “Háborús Dicsőség Városa” címet. Ezt 2006-ban alapították, az elsők között Kurszk nyerte el, s a szerdán átadott oklevelekkel együtt ma 36 ilyen város van Oroszországban.
Vlagyimir Putyin a kormány elnökségi ülésén újra hangsúlyozta: a második világháború történelmének bármiféle meghamisítására tett kísérlet veszélyes és foglalkoztatja az orosz társadalmat, s úgy vélte, ez nem szorul magyarázatra. “Örökre emlékezünk mindazokra, akik életüket adták a hazáért, a népért és a nép jövőjéért” – mondta, s kijelentette: meg kell védelmezni a háborúról, a szövetségességről, a hősökről szóló igazságot, amelyet az idő nem tud kikezdeni.
A hazafias ifjúság képviselői már a szerdára virradó éjszaka emlékőrséget tartottak a város különböző pontjain, így a Kreml fala mellett húzódó Sándor kertben. A déli órákban az orosz főváros vezetői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, valamint Georgij Zsukov marsall emlékművét. A háborús veteránok a Nagy Honvédő Háború Múzeumánál és a második világháborús hősök emlékművénél gyűltek össze, és számos további akcióra is sor került.
A védelmi minisztérium a második világháború kezdetéről szóló, kevéssé ismert tényeket felvonultató dokumentumokból rendezett kétnapos kiállítást.
Az évforduló előtti napokban újra hevesen fellángolt a vita arról, tudott-e Sztálin a készülő támadásról. Számos történész szerint a Szovjetunió akkori teljhatalmú vezetője csak a június 22-ét megelőző tíz napban 47 különböző súlyú értesítést kapott erről, némelyikben a pontos dátum is szerepelt. Arszenyij Roginszkij történész, a Memorial jogvédő szervezet vezetője számos más történésszel egyetemben úgy véli, Sztálin az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy Németország megtámadja a Szovjetuniót, megbízott Hitlerben és saját helyzetértékelésében, és így Sztálin hibája, hogy a Szovjetunió nem volt felkészülve a támadásra.
A Levada Center közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint az orosz emberek 48 százaléka nem hiszi, hogy a támadás váratlanul érte a szovjet vezetést, és 60 százaléknak meggyőződése, hogy a Szovjetunió a szövetségesek támogatása nélkül is megnyerte volna a háborút.
A fegyveres erők tartalékos tisztjeinek országos szövetsége szerint jelenleg mintegy 400 ezer háborús veterán él még, akiknek közel a fele szociális támogatásra szorul és szükséget szenved.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS