2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Lukasenko: tárgyalunk arról, hogy Oroszország saját területként védje meg Belaruszt, ha támadás éri

Belarusz és Oroszország tárgyalásokat folytat arról, hogy Oroszország saját területként védje meg Belaruszt, ha támadás éri – jelentette ki Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hétfőn Minszkben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén.

“Általánosságban úgy hangzott a [Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott] megbeszéléseken, hogy egy Belarusz elleni agresszió esetén az Oroszországi Föderáció saját területeként fogja megvédeni Belaruszt. Ez az a fajta biztonság [garancia], amelyre szükségünk van. Teljes körű biztonsági garanciákra van szükségünk a testvéri Oroszországtól” – mondta Lukasenko, akit a BelTA hírügynökség idézett.

A belorusz elnök szerint Vlagyimir Putyin a tárgyalásokon azt mondta, hogy ezzel összefüggésben “számba kell venni az Oroszország és Belarusz közötti összes megállapodást és paktumot, és meg kell nézni, hogy milyen kétoldalú jogi aktust kell most elfogadni ahhoz, hogy Belarusz teljes biztonságát garantálni lehessen”.

Lukasenko kijelentette, hogy a nyugati országok nem tartják be, sőt lényegében széttépték azokat a biztonsági garanciákról szóló megállapodásokat, amelyeket a budapesti memorandum részeként adtak az atomfegyverekről való lemondásért cserébe. Szerinte a megállapodások a gazdasági biztonságra is kiterjedtek.

“Milyen gazdasági biztonság az, ha szankciókat vetnek ki ránk, Oroszországra!” – mondta a belorusz elnök.

“Ezért felvetettem ezt a kérdést az orosz elnökkel folytatott megbeszéléseken. Ő minden téren abszolút támogatásáról biztosított engem”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó