2023, szeptember 22.
17.8 C
Budapest
13.8 C
Moszkva

A brit BBC felháborodott, hogy államilag finanszírozott médiaként jelölte meg a Twitter

Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója vitába keveredett a BBC-vel azzal, hogy a brit műsorszolgáltatót “kormány által finanszírozott médiaszervezetnek” minősítette. A brit közmédia, a BBC tagadja, hogy állami pénzeket fogadna el, és védelmezői azt állítják, hogy a brit kormány által finanszírozottnak lenni más, mint a brit közvélemény által finanszírozottnak lenni.

A Twitter a hét elején a BBC fő fiókjára ragasztotta ezt a címkét, miután az amerikai NPR (közszolgálati rádió) műsorszolgáltatót is hasonló címkével illette, amely az “amerikai állam által támogatott médiának” minősítette. Míg korábban a Twitter az ilyen címkéket csak külföldi médiumoknak – mint például az RT és a kínai CGTN – tartotta fenn, Musk szerint az NPR-re való alkalmazás “pontosnak tűnik”.

Az NPR címkéjét az amerikai liberálisok felháborodását követően “államilag finanszírozott média” feliratra változtatták.

A BBC felháborodott, hogy megkapta a címkét. “Beszélünk a Twitterrel, hogy a lehető leghamarabb megoldjuk ezt a problémát” – áll a műsorszolgáltató vasárnapi közleményében.

“A BBC független, és mindig is az volt. Minket a brit közvélemény finanszíroz a jogdíjból”.

A Twitteren a BBC védelmezői a licencdíjra mutattak rá a csatorna függetlenségének bizonyítékaként. A BBC-t – érvelt a Deadline riportere, Jake Kanter – “a brit közvélemény finanszírozza a licencdíj néven ismert rendszeren keresztül. A BBC működése és szerkesztői döntései teljesen függetlenek a kormánytól”.

A Twitter hozzászólók azonban rámutattak, hogy a licencdíj valójában “a nevén kívül, minden másban csak egy kormányzati adó”.

A kormány által meghatározott díj 159 font (kb 68.000 HUF) éves befizetés, amelyet minden olyan háztartás köteles fizetni, amely televízióval vagy televíziós adások vételére alkalmas készülékkel rendelkezik. A BBC vállalkozókat alkalmaz, hogy felkeressék a feltételezett adóelkerülők otthonát, és aki nem hajlandó fizetni, az ellen a műsorszolgáltató büntetőeljárást indíthat. Évente mintegy 45 ezer embert vonnak felelősségre a díjfizetés elmulasztása miatt – jelentette a Telegraph a múlt hónapban.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala a díjat adónak, a BBC-t pedig a brit gazdaság “központi kormányzati szektorának” részeként tartja számon.

A kormány a tévéadó díjának meghatározása mellett közvetlenül finanszírozza a BBC World Service-t és a BBC “Media Action” részlegét. Ez a részleg, amelyet az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Svédország, az EU, az ENSZ, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány kormánya is finanszíroz, két tucat fejlődő országot lát el “megbízható információkkal” – olvasható a BBC honlapján.

Bár a BBC azt állította, hogy szerkesztői szempontból független, a Guardian által a múlt hónapban közzétett belső kommunikációból kiderült, hogy a szerkesztők a kormány közvetlen utasítására arra kérték a riportereket, hogy ne használják a “lockdown” kifejezést, amikor a kormánynak a Coviid-19 világjárványra adott válaszáról beszélnek. Továbbá az újságírókat arra utasították, hogy a kormánytól érkező panaszok miatt legyenek kritikusabbak az ellenzéki Munkáspárttal szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó