2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Lukasenka: nem kell eltemetni az orosz-fehérorosz Szövetségi Államot

Medvegyev - LukasenkaMinszk és Moszkva továbbfejleszti együttműködését – hangsúlyozta pénteken Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök Dmitrij Medvegyev orosz államfővel folytatott megbeszéléseit követően. A fehérorosz elnök kijelentette, hogy nem kell eltemetni az orosz-fehérorosz Szövetségi Államot, de meg kell határozni annak helyét és szerepét a posztszovjet térség integrációs folyamatában. “Nagyok a kihívások, de Fehéroroszországnak és Oroszországnak ebben együtt kell lennie” – mondta Lukasenka. Elismeréssel szólt Moszkva szerepéről az integráció fejlesztésében, utalva az Eurázsiai Gazdasági Szövetségről szóló egy hónappal ezelőtti nyilatkozatra. Hozzátette, hogy nem kevés történt ennek érdekében a szövetségi állam keretein belül, amely – emelte ki – nem csak gazdasági, hanem katonai-politikai szövetség is. Dmitrij Medvegyev is úgy vélte: az orosz-fehérorosz szövetségi államnak vannak további lehetőségei. “Tavaly még sokan azt gondolták, hogy elfogyott a gőz, és komoly problémák vannak, és tessék: ebben az évben a kapcsolataink sokkal dinamikusabbá és tartalmasabbá váltak. Őszintén mondom: ezt az Orosz Föderáció örömmel fogadja”- hangsúlyozta az orosz államfő.

Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam vezető testülete, a Legfelsőbb Államtanács ülését követően több fontos gazdasági megállapodást írt alá Dmitrij Medvegyev orosz és Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő.
A legjelentősebb Moszkva szempontjából, hogy a Gazprom 100 százalékos tulajdonába került a fehérorosz Beltranszgaz gázvezeték-hálózata. “Ezzel jó nagy pont került az orosz-fehérorosz gázháborúk történetének a végére”- értékelte az egyezmény aláírását Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter, mivel az orosz állami gázóriás a saját rendszerén keresztül, közvetlenül fogja továbbítani Európába a földgázt.
Minszk számára a Gazprom és a Beltranszgaz megállapodása különösen jelentős a 2012-2014 közötti gázszállításokról. Fehéroroszország jóval olcsóbban fog hozzájutni az energiahordozóhoz, mint az európai fogyasztók, mert az ezer köbméterenkénti 400 dolláros ár helyett 164 dollárt fog fizetni – közölte még a megállapodás előtt Alekszej Miller, a Gazprom elnöke. Szerinte ennek köszönhetően Minszk legalább 2 milliárd dollárt takarít meg.
Kormányközi megállapodás született Moszkvában arról is, hogy Oroszország állami exporthitelt nyújt egy fehérorosz atomerőmű felépítéséhez.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....