2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Litvánia beintett az orosz gáznak

Megérkezett a litvániai Klaipeda kikötőbe az a speciális úszó létesítmény, amely a cseppfolyós gáz (LNG) szállításán kívül alkalmas annak tárolására is visszagázosítására is, és amelynek igénybevételével Litvánia 24 év után ismét független lehet az oroszországi földgázimporttól.

Az Independence nevű, közel 300 méter hosszú jármű által hozott gáz az évi négymillió köbméter kapacitású Klaipeda LNG terminálon keresztül jut el a felhasználókhoz. E kapacitás bőven sok Litvániának, ennyiből kielégíthető az egész Baltikum éves igényének a 80-90 százaléka a Natural Gas Europe összefoglalója szerint.

Az Independence egy fordulóval 170 ezer köbméternyi gázt szállíthat. A járművet a terminált is üzemeltető Klaipedos Nafta AB lízingeli a norvégiai Hoegh LNG Holdings-tól (HLNG) tíz évre, és később meg is vásárolhatja tőle. A norvégok végzik az úszó létesítmény karbantartását, és adják a személyzetét is. Hírek szerint mindezért napi 189 ezer dollárt kapnak, azaz évente 68,9 millió, tíz év alatt pedig 690 millió dollárt.

A norvégiai állami Statoil olaj- és gázipari társaság vállalta, hogy öt évig ellátja a terminált egy minimális mennyiségű gázzal, hogy az folyamatosan üzemelhessen. A Litvániának eladott gáz árát a brit gázindex alapján határozzák meg. Ez most ezer köbméterenként 360-400 dollár, nagyjából ennyiért méri a Gazprom is a gázát. Ráadásul, ha az orosz társaság enged a tarifából (volt már rá példa, most épp Szlovákiával egyeztetet), akkor Litvánia új importútvonala versenyképtelenné válhat.

Bár ebből kiút lehet az olcsó, amerikai palagáz litvániai importja – amire a vevőjelölt 2-3 éven belül számít –, de az USA-ban hatályos szabályozása még nem könnyítette meg a földgáz kivitelét annak ellenére, hogy az ország elnöke már felvetette az európai gázexport lehetőségét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó