2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Litvánia beintett az orosz gáznak

Megérkezett a litvániai Klaipeda kikötőbe az a speciális úszó létesítmény, amely a cseppfolyós gáz (LNG) szállításán kívül alkalmas annak tárolására is visszagázosítására is, és amelynek igénybevételével Litvánia 24 év után ismét független lehet az oroszországi földgázimporttól.

Az Independence nevű, közel 300 méter hosszú jármű által hozott gáz az évi négymillió köbméter kapacitású Klaipeda LNG terminálon keresztül jut el a felhasználókhoz. E kapacitás bőven sok Litvániának, ennyiből kielégíthető az egész Baltikum éves igényének a 80-90 százaléka a Natural Gas Europe összefoglalója szerint.

Az Independence egy fordulóval 170 ezer köbméternyi gázt szállíthat. A járművet a terminált is üzemeltető Klaipedos Nafta AB lízingeli a norvégiai Hoegh LNG Holdings-tól (HLNG) tíz évre, és később meg is vásárolhatja tőle. A norvégok végzik az úszó létesítmény karbantartását, és adják a személyzetét is. Hírek szerint mindezért napi 189 ezer dollárt kapnak, azaz évente 68,9 millió, tíz év alatt pedig 690 millió dollárt.

A norvégiai állami Statoil olaj- és gázipari társaság vállalta, hogy öt évig ellátja a terminált egy minimális mennyiségű gázzal, hogy az folyamatosan üzemelhessen. A Litvániának eladott gáz árát a brit gázindex alapján határozzák meg. Ez most ezer köbméterenként 360-400 dollár, nagyjából ennyiért méri a Gazprom is a gázát. Ráadásul, ha az orosz társaság enged a tarifából (volt már rá példa, most épp Szlovákiával egyeztetet), akkor Litvánia új importútvonala versenyképtelenné válhat.

Bár ebből kiút lehet az olcsó, amerikai palagáz litvániai importja – amire a vevőjelölt 2-3 éven belül számít –, de az USA-ban hatályos szabályozása még nem könnyítette meg a földgáz kivitelét annak ellenére, hogy az ország elnöke már felvetette az európai gázexport lehetőségét.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...