2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Liszt-év – Koncertsorozat Szentpéterváron

SzentpétervárKoncertsorozattal adóznak Liszt Ferenc munkásságának Szentpéterváron – adta hírül a Lityeraturnaja Gazeta. A Néva-parti nagyvárosban legutóbb október 27-én a Liszt-bicentenárium alkalmából rendezett nagysikerű zenei estet a magyar főkonzulátus. A helyszín a történelmi belvárosban lévő Vielgorszkij grófok Zeneszalonja volt, amely a XIX. század közepén az orosz cári birodalom fővárosának zenei életében központi szerepet játszott. Liszt Ferenc mellett olyan európai nagyságok is felléptek itt, mint Robert Schumann vagy Hector Berlioz. Liszt zongorajátékát 1842-es oroszországi koncertkörútja során kétszer is hallhatta a közönség a szentpétervári zeneszalonban, ahol az utóbbi időben rendszeresen tartanak hasonló zenei, irodalmi rendezvényeket. Az est keretében fiatal szentpétervári előadóművészek, valamint Krisztina Mahviladze, a Mihajlovszkij színház balerinája is fellépett. Házigazdaként Vlagyimir Gurkov zeneszerző méltatta Liszt szentpétervári szerepléseit, kötődését a városhoz. A szentpétervári Liszt-emlékkoncertek, megemlékezések sorozata március elején vette kezdetét.
Március 13-án a Filharmónia Nagytermében Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából adott szólókoncertet a neves szentpétervári zongoraművész, Vlagyimir Miscsuk. A hangversenyen Liszt II. Magyar Rapszódiáját, a Mefisztó-keringőt, a Törpék indulóját és a Hóvihart szólaltatta meg a művész.
Június 22-én az Ausztria téri irodalmi kávéházban a magyar főkonzulátus és a könyvszalon szervezésében Liszt emlékestet tartottak. A rendezvényen a Muszorgszkij zenei szakközépiskola végzős növendékeinek előadásában Liszt és kortársainak művei hangzottak el.
Október elején a szentpétervári Állami Akadémiai Kapella a bicentenárium alkalmából három hangversenyt is rendezett. Október 4-7 között a Kapella zenészei és vegyes kórusa, valamint más meghívott orosz művészek adtak elő Liszt darabokat. Felhangzott a Magyar Koronázási Mise és a Faust Szimfónia is.
Október 17-én a Szentpétervári Filharmóniai Társaság szervezésében teltházas hangversenyt tartottak a Rimszkij-Korszakov Konzervatórium Glazunov termében fiatal helyi előadóművészek közreműködésével.
November 1-jén Liszt-est volt a Barátság Házban a Muszorgszkij zenei szakközépiskola tanárainak és növendékeinek részvételével.
Ezzel azonban nem ért véget a Liszt-év rendezvénysorozata a Néva-parti nagyvárosban. A jövő pénteken, november 11-én Liszt Szent Erzsébet legendája oratóriumának ősbemutatóját tartják meg a Szentpétervári Filharmónia nagytermében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó