2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Leváltották Kevin McCarthy amerikai házelnököt

Az amerikai képviselőház kedden 216:210 arányban megszavazta a kaliforniai republikánus Kevin McCarthy házelnök leváltását. Rövid hivatali ideje alatt McCarthy folyamatosan szembekerült a jobboldal ellenállásával, amiért kompromisszumot kötött a demokratákkal a kormányzati finanszírozás és az Ukrajnának nyújtott támogatás ügyében.

A floridai republikánus Matt Gaetz hétfőn terjesztette elő a McCarthy leváltására irányuló indítványt, két nappal azután, hogy McCarthy a Republikánus Párt törvényhozóinak összefogásával elfogadta az amerikai kormányt november 17-ig finanszírozó törvényjavaslatot.

Gaetz és a keményvonalas konzervatívok egy csoportja ellenzett minden olyan kísérletet, amely a különböző kormányzati ügynökségek finanszírozását egyetlen törvényjavaslatban egyesítené, és Gaetz arra figyelmeztetett, hogy McCarthy leváltását kezdeményezi, ha a törvényjavaslatot elfogadják.

Gaetz a kaliforniai republikánus és Gaetz “Freedom Caucus” szövetségesei között januárban létrejött kompromisszumnak köszönhetően tudta elindítani McCarthy eltávolítását, amelyben a keményvonalasok beleegyeztek, hogy támogatják McCarthy elnöki posztra való pályázását, cserébe azért, hogy eltávolíthatják őt hivatalából, ha elveszítik a vezetésébe vetett bizalmukat.

Gaetz nem sokkal a szavazás után is bírálta McCarthy-t. “Az ország javára válik, hogy jobb házelnökünk legyen, mint Kevin McCarthy” – mondta újságíróknak.

Bár McCarthy elhagyta az ukrán hadseregnek nyújtott katonai támogatást a költségvetési javaslatból, Gaetz mégis azzal vádolta a most már volt házelnököt, hogy “titkos mellékalkut” kötött Joe Biden elnökkel, azt állítva hétfőn, hogy McCarthy megosztotta a republikánus törvényhozókkal a nyilvánvaló alku részleteit.

Azzal, hogy a republikánusok szombat este beleegyeztek egy utolsó pillanatban elfogadott 45 napos átmeneti költségvetési törvényjavaslat elfogadásába, elhárították a kormányzat leállását. “Nyitva tartottam a kormányt, hogy a katonáink és a határőrök családjai megkaphassák a fizetésüket” – mondta McCarthy, miközben megvédte a lépését. “Ha egy maroknyi republikánus a demokraták mellé áll, hogy eltávolítson engem emiatt, az – egy harcot megér”.

Patrick McHenry-t, egy észak-karolinai republikánus képviselőt McCarthy utódjának megválasztásáig megbízott házelnökké nyilvánították.

McCarthyt januárban a 15. szavazáson választották meg házelnöknek annak ellenére, hogy a keményvonalas republikánusok, köztük Gaetz és Lauren Boebert képviselő megpróbálták megakadályozni ezt. McCarthy 269 napos képviselőházi elnöki mandátuma a második legrövidebb az Egyesült Államok történetében Michael C. Kerr után, aki 1876-os haláláig 257 napig volt házelnök.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó