2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Lettország: az EU tiltson ki minden orosz állampolgárt, a turistákat is

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy rátámadt egy fogolytáborra a Donyecki Népköztársaságban, és felszólította az EU-t, hogy függessze fel az orosz állampolgárok számára kiadott turistavízumokat. Lettország a közelmúltban egy sor ellenséges intézkedést javasolt Moszkvával szemben, többek között arra kényszerítve az egyszerű oroszokat, hogy a beutazásért ítéljék el az orosz kormányt.

Rinkevics szombaton egy Twitter-bejegyzésben Oroszországot vádolta az “ukrán hadifoglyok brutális meggyilkolásával”, utalva ezzel a Donyecki Népköztársaság (DNR) egyik fogolytáborának pénteki ágyúzására. A létesítményben az ukrán neonáci Azov zászlóalj tagjait tartották fogva, akik májusban Mariupolban megadták magukat az orosz és a Donbassz erőknek. Ötven ilyen hadifogoly halt meg a támadásban.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a csapást az ukrán hadsereg hajtotta végre amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel. A DNR hatóságai azzal vádolták Ukrajnát, hogy azért bombázta a létesítményt, hogy megakadályozza az azovi foglyokat abban, hogy tanúskodjanak egységük háborús bűneiről.

Az Egyesült Államok és az ENSZ információhiányra hivatkozva elutasította, hogy bármelyik felet is hibáztassa a támadásért.

Ettől függetlenül Rinkevics felszólította az EU-t, hogy nyilvánítsa Oroszországot a “terrorizmus állami támogatójának”, amit az unió nem jelzett korábban, hogy erre készülne. Washingtonban az amerikai külügyminisztérium kifejezetten elutasította, hogy ilyen címkét alkalmazzanak Oroszországra, mivel ez akadályozná a szankciók alóli mentességeket.

Rinkevics arra is felszólította az EU-t, hogy vezessen be turista vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben. Lettország már bevezetett egy ilyen tilalmat, akárcsak több kelet-európai állam, köztük Lengyelország. A szabad mozgásra vonatkozó törvények azonban azt jelentik, hogy az oroszok, akiket beengednek a schengeni térség egyik országába, a határmentes utazási övezet másik 25 államának bármelyikébe beléphetnek.

Lettország azonban már más módot is talált az Oroszországból érkező beutazás korlátozására. A lett Állambiztonsági Szolgálat (VDD) pénteken az LSM műsorszolgáltatónak elmondta, hogy az Oroszországból vagy Beloruszból az országba belépő külföldiek “fokozott ellenőrzéssel” fognak szembesülni a határellenőrzési pontokon, hogy “azonosítani lehessen azokat a személyeket, akik támogatják Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját”.

Egy nő az LSM-nek elmondta, hogy férjét – aki orosz állampolgár és állandó lakos Lettországban – arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elítéli Oroszországot, mint “agresszort”, különben visszavonják a tartózkodási engedélyét. Moszkva tiltakozó jegyzéket küldött Lettországnak, amelyben elítélte a kényszerített nyilatkozatok alkalmazását, de Rinkevics az LSM-nek azt mondta, hogy Lettország “biztonsági érdekeink miatt” továbbra is alkalmazza az ilyen intézkedéseket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...