2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért – jelentette be a varsói kormány.

A lengyel hatóságok kedden közölték, hogy az új szabályokat 2023. március 1-jétől tervezik bevezetni.

Az ukránok támogatásáról szóló törvény módosítása hamarosan a parlament elé kerül, és várhatóan komplikációk nélkül átmegy.

A javaslat szerint a 120 napnál hosszabb ideig állami szállásközpontokban élő menekülteknek a költségek 50 százalékát kell majd fedezniük, legfeljebb napi 40 zloty (kb 3500 HUF) összegig, személyenként. 180 nap után ez az összeg tovább emelkedik a költségek 75%-ára, napi 60 zlotyig (kb 5000 HUF).

A gyermekek, az idősek, a fogyatékkal élők, a terhes nők és a három vagy több gyermeket gondozó személyek menetesüknek a szabályok hatálya alól.

A Lengyelország által az ukrán menekülteknek nyújtott juttatások ellenőrzése is szigorodik.

A kormány azt tervezi, hogy a lengyel területet elhagyó menekültektől visszatartják a pénzt, és akik 30 napon belül nem térnek vissza, azok teljesen elveszítik a tartózkodási jogukat és a juttatásokat.

Mivel Lengyelország maga is megélhetési válsággal küzd, Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a javasolt intézkedések célja, hogy “a lengyel adófizetők a lehető legkevesebbet fizessenek a menekültek várható következő hulláma miatt”.

Naponta mintegy ezer ukrán érkezik Lengyelországba – mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy a beáramlás növekedésére számít, ahogy a szomszédos országban tovább romlik a helyzet.

Varsó az ukrajnai orosz katonai művelet február végi megindulása óta Kijev egyik legerősebb támogatója. Lengyelország állítólag tankjainak felét, valamint más fegyvereket adományozott Volodimir Zelenszkij kormányának. Emellett mintegy 1,4 millió ukrán menekültet fogadott be, miközben felszólította az EU-t, hogy fokozza az Oroszország-ellenes szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...