2023, január 27.
0.9 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Lengyelország lefoglalta az orosz cégek gázinfrastruktúráját

Varsó kötelezte az orosz Novatek energiaipari óriáscég lengyel leányvállalatát, hogy adja át gázinfrastruktúráját az ország állami vállalatainak – közölte pénteken Piotr Müller kormányszóvivő.

A Novatek, amely szerepel Lengyelország szankciós listáján, csütörtökön leállította a gázszállításokat az ország egyes régióiba.

“Ma Mateusz Morawiecki miniszterelnök a válságkezelési törvény alapján felkérte a PGNiG, a PSG és a Gaz-System állami vállalatokat, hogy azonnal szállítsanak gázt a Novatek formálisan tulajdonában lévő hálózatokba” – mondta Müller.

Hozzátette, hogy a miniszterelnök utasítására a Novatek leányvállalata, a Novatek Green Energy köteles átadni a hálózatokat ezeknek a vállalatoknak, amelyek ezután ellátják gázzal az elzárt településeket.

A szóvivő szerint az átadási folyamat azonnal megkezdődik.

“Minden természetesen attól függ, hogy lesz-e ellenállás a Novatek és alkalmazottai részéről. Ha van ilyen, akkor a válságellenes gazdálkodásról szóló törvénynek megfelelően kényszerítő eszközöket alkalmazhatunk” – magyarázta Müller.

Csütörtökön a lengyel hatóságok közölték, hogy több tucat település maradt cseppfolyósított gáz nélkül, miután a szankciókkal sújtott Novatek felfüggesztette a szállítást.

Lengyelország korábban 50 orosz jogi és magánszemély, köztük energetikai vállalatok ellen vezetett be szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...