2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Lengyelország: három-tíz éven belül katonai konfliktusba kerülhetünk Oroszországgal

Lengyelország három-tíz éven belül katonai konfliktusba kerülhet Oroszországgal – mondta Marcin Ociepa védelmi miniszterhelyettes a DGP című lengyel lapnak adott, szerdán megjelent interjúban. Varsónak szüksége lenne a feltételezett háborúig hátralévő időre, hogy minél több fegyvert szerezzen be – tette hozzá.

“Komoly kockázata van egy Oroszországgal vívott háborúnak” – mondta Ociepa, hozzátéve, hogy ennek az esetleges háborúnak az időzítése attól függ, “hogyan ér véget az ukrajnai konfliktus”. A tisztviselő szerint ez végső soron attól függne, hogy “hány évre lesz szüksége Oroszországnak ahhoz, hogy újjáépítse katonai potenciálját”. Nem nevezett meg további tényezőket, amelyek növelnék vagy csökkentenék a konfliktus kockázatát.

Ociepa a kérdést akkor vetette fel, amikor leírta azt a “geopolitikai valóságot”, amely állítólag arra kényszeríti Lengyelországot, hogy gyorsan növelje saját védelmi potenciálját.

“Ezt az időt a lengyel hadsereg maximális újrafegyverzésére kell felhasználnunk” – mondta a lapnak, miközben megvédte a lengyel média által “rekordnak” nevezett védelmi költségvetést, amelyet bizonyos “meghatározatlan” többletkiadásokkal egészítettek ki.

Lengyelország jövő évi állami költségvetés-tervezete rekordösszegű, 97 milliárd zloty (20,52 milliárd dollár) kiadást irányoz elő a fegyveres erőknek – jelentette a lengyel PAP hírügynökség. A hadsereg korszerűsítésére szánt további források egy részét a lengyel állami bank, a BGK által kezelt, költségvetésen kívüli Fegyveres Erők Támogatási Alapján keresztül teremtenék elő – tette hozzá.

A lengyel kormány közleménye szerint a tavaly tavasszal létrehozott alap “adományokat” fogad el mindenkitől, aki hajlandó “hozzájárulni” Lengyelország védelméhez.

Ociepa szerint az alap összege mintegy 30-40 milliárd zloty (6,36-8,48 milliárd dollár) lehet. A pontos összeg egyelőre “meghatározatlan”, mivel az a “pénzügyi piacoktól” függne – tette hozzá.

Varsó már jó ideje felhívja a figyelmet az állítólagos orosz fenyegetésre. Moszkva ukrajnai katonai műveletének február végi megindítása óta Lengyelország a balti államokkal együtt erre az állítólagos fenyegetésre hivatkozva további katonai támogatást kér az Egyesült Államoktól és a NATO-tól.

Moszkva eközben kitart amellett, hogy a NATO a határai felé történő terjeszkedése volt az ukrajnai offenzíva egyik oka.

Szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azzal védte a blokk Kijevnek nyújtott katonai segítségét, hogy ha sikerrel jár Ukrajnában, Oroszország “a NATO-szövetségesek elleni támadást” kockáztathat. Lengyelország a konfliktus kezdete óta Kijev egyik leghatározottabb támogatója, és a Moszkvával való kapcsolatokban is kemény álláspontot képvisel. Legutóbb az orosz állampolgároknak szóló vízumkiadást szüntette meg, és egyike volt azoknak az EU-tagoknak, amelyek az oroszok számára a blokk egészére kiterjedő vízumtilalmat szorgalmaztak. Varsó volt aki elsőként szólította fel az EU-t, hogy tiltsák be az orosz szén, gáz és olajimportot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...