2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Lengyelország a Barátság-kőolajvezeték szankcionálását javasolja a 11. csomagba

Lengyelország javaslatokat terjesztett elő az Oroszország elleni 11. szankciócsomagra, amelyek között szerepel a Barátság-kőolajvezeték északi szakaszán keresztül történő kőolajimport tilalma – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A hírügynökség szerint a Varsó által Brüsszelnek átadott dokumentumban Lengyelország “különösen az energiaszektorra vonatkozó további szankciókat javasol:

a Barátság-vezeték északi szakaszán keresztül történő importtilalmat és kompenzációs mechanizmusok bevezetését az Oroszországból származó, az európai embargó által nem érintett olajra.

Javasolják továbbá az Oroszországból származó gyémántimport tilalmának bevezetését, az Oroszországi Föderációból származó jogalanyoknak nyújtott távinformációs szolgáltatások nyújtását, valamint a kettős felhasználású áruk és technológiák exportellenőrzési szabályainak szigorítását.

A Barátság-kőolajvezeték a Szamara régióban kezdődik, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik: az északi (Belaruszon, Lengyelországon és Németországon keresztül) és a déli (Ukrajnán, a Cseh Köztársaságon, Szlovákián és Magyarországon keresztül).

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője azt mondta, hogy az Oroszország elleni 11. szankciócsomag a meglévő korlátozások kijátszása elleni intézkedéseket is tartalmazna.

Az Európai Unió február 25-én vezette be az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot, amely kiterjesztett export-import és személyi korlátozásokat, valamint az orosz médiával szembeni új tilalmakat tartalmazott.

Az Európai Bizottság az új szankciócsomagot 11,4 milliárd euróra becsülte. Az EU ugyanakkor megjegyezte, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mára csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, míg az EU-ba irányuló import ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal csökkent.

A Nyugat Ukrajna miatt fokozta az Oroszországra nehezedő szankciós nyomást, ami Európában és az Egyesült Államokban az áram, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Az Oroszországi Föderáció többször kijelentette, hogy minden problémát meg fog oldani, amit a Nyugat okozni próbál.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó