2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A FIBA kizárta Oroszországot a jövő nyári olimpiai selejtezőből

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kedden bejelentette döntését, amely szerint az orosz válogatottat kizárja a jövő nyári olimpiai játékok selejtezőjéből – közölte közleményében a FIBA sajtóosztálya.

“A NOB [Nemzetközi Olimpiai Bizottság] március 28-án közzétett, az orosz vagy belorusz  útlevéllel rendelkező sportolók nemzetközi versenyeken való részvételére vonatkozó ajánlásait követve a FIBA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy nem engedélyezi az orosz férfi válogatott nevezését a FIBA 2023-as olimpiai előkvalifikációs tornáira” – áll a közleményben.

“Bulgária, mint a következő legjobban rangsorolt európai csapat lesz az utolsó csapat, amely részt vehet a FIBA olimpiai előválogató tornákon” – áll a közleményben.

Miután a 2020-as nyári játékoknak Tokió adott otthont, az olimpiai láng a 2024-es nyári játékokra Párizsba, majd 2028-ban Los Angelesbe utazik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tokiói 138. ülésszakán 2021-ben az ausztrál Brisbane-t választották ki a 2032-es nyári olimpiai játékok házigazdájának.

A NOB végrehajtó bizottsága 2023. január 28-i ülésén javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy Oroszország és Belarusz egyéni sportolói számára engedélyezzék a nemzetközi sportversenyeken való részvételt, de csak bizonyos feltételek mellett.

A két ország sportolói nem támogathatják “aktívan” Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét, és semleges státuszban kell versenyezniük. Oroszországot és Belaruszt eltiltották a nemzetközi csapatversenyeken való részvételtől is.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke teljesen elfogadhatatlannak nevezte ezeket az ajánlásokat, mivel azok az orosz sport megosztottságához vezetnének. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő diszkriminatívnak minősítette a NOB ajánlásait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó