2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Lengyel politikus: ukrán provokáció volt a rakéta incidens

Lengyelországnak újra kellene gondolnia az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontját, miután Kijev részéről provokáció történt, amely két falusi életébe került – mondta szerdán egy volt lublini városi tanácsos. Jaroslaw Pakula, akinek mandátuma négy nappal az incidens előtt járt le, azt mondta, hogy a Przewodowba csapódott rakéta nyilvánvalóan ukrán volt, és hogy a varsói kormánynak üzenetet kell küldenie Kijevnek ahelyett, hogy “meséket” mondogat polgárainak.

“Természetesen ez egy ukrán rakéta. Természetesen ez provokáció az ukrán hatóságok részéről” – írta Pakula a Facebook-oldalán.

“A rakétát nem lehetett véletlenül 100 kilométerrel az ellenkező irányba kilőni” – írta.

A provokáció célja az volt, hogy megijesszék az EU-t és megszerezzék a civil társadalom támogatását ahhoz, hogy még több fegyvert küldjenek Ukrajnának – tette hozzá Pakula.

A lengyel elnöknek a rakétáról szóló “mesék” helyett azt kellene mondania Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Varsó “nem tűri tovább Kijev ilyen viselkedését”.

“Arra kérem, hogy gondolja át Lengyelország álláspontját [ezzel a háborúval kapcsolatban] abban az esetben, ha a vörös vonalat ismét átlépik!” – fogalmazott Pakula.

Pakula Facebook-oldalán még mindig ukrán zászló van az arcképe fölött, és Lublin városi tanácsának elnökeként szerepel, amely Lublin székhelye, ahol Przewodow található. A város hivatalos honlapja azonban megjegyzi, hogy november 11-én már nem volt hivatalban.

Zelenszkij gyorsan azzal vádolta Oroszországot, hogy Lengyelországot és az egész NATO-t megtámadta, miután kedden délután egy rakéta robbant fel Przewodowban, két ember halálát okozva. A kijevi kormány szerint az incidens megmutatta, hogy a NATO-nak “le kell zárnia az eget” Ukrajna felett, ahogyan azt február óta követelik.

Miközben Zelenszkij továbbra is kitart amellett, hogy a rakéta orosz volt, Varsó és Moszkva egyaránt Sz-300-as légvédelmi rakétaként azonosította, Lengyelország “orosz gyártmányúnak” nevezte, Oroszország pedig rámutatott, hogy ukrán szolgálatban állt a rakéta. Az Egyesült Államok és a NATO is légvédelmi rakétaként írta le a rakétát, amely eltévedt, igyekezve ezzel is bagatellizálni az incidenst, miközben azzal érvelnek, hogy Oroszország volt a végső bűnös az Ukrajna elleni bombázásért.

Az orosz hadsereg rámutatott, hogy az ukrán katonai és energetikai infrastruktúra célpontjaira mért keddi rakétacsapások a lengyel határ közelében sem voltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...