2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

ūü§°Lengyel eln√∂k: Ukrajna eg√©sz Eur√≥p√°t v√©delmezi

Ukrajna eg√©sz Eur√≥p√°t v√©delmezi az orosz agresszi√≥val szembeni hŇĎsies ellen√°ll√°ssal, √©s ha elesik, Moszkva tov√°bb terjeszkedik K√∂z√©p-Eur√≥pa fel√© – jelentette ki a lengyel √°llamfŇĎ egy keddi n√©met lapinterj√ļban.

Andrzej Duda a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) c√≠mŇĪ konzervat√≠v lapban k√∂z√∂lt interj√ļban hangs√ļlyozta, hogy a m√°s n√©pek al√°rendel√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ “nagyorosz” birodalmi eszme nem csak Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k gondolkod√°s√°t hat√°rozza meg, hanem √°titatja az orosz t√°rsadalom jelentŇĎs r√©sz√©t.

√ćgy m√©g az is elŇĎfordul, hogy orosz √ļjs√°g√≠r√≥k a lengyelorsz√°gi – az orsz√°g k√∂z√©psŇĎ r√©sz√©n, Vars√≥t√≥l nyugatra fekvŇĎ – Kaliszig h√ļz√≥d√≥ Oroszorsz√°gr√≥l fecsegnek – tette hozz√°.

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna Lengyelorsz√°got √©s Eur√≥p√°t, √≠gy N√©metorsz√°got is v√©di. Ha pedig “hŇĎsies ellen√°ll√°suk Putyin birodalmi terveivel szemben” elbukik, k√∂zvetlen√ľl fenyegetn√© Lengyelorsz√°got √©s a balti √°llamokat az orosz befoly√°si √∂vezet k√∂z√©p-eur√≥pai ir√°ny√ļ kiterjeszt√©s√©nek vesz√©lye – fejtette ki a legnagyobb lengyel korm√°nyp√°rt, a jobboldali Jog √©s Igazs√°goss√°g (PiS) politikusa.

Ezt a vesz√©lyt “ma Ukrajn√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen siker√ľl megf√©kezni”, de “sajnos a j√∂vŇĎben is aktu√°lis lesz” – tette hozz√° Andrzej Duda.

Mint mondta, az egyetlen megold√°s “a biztons√°gunk megerŇĎs√≠t√©se”, mert √≠gy a “potenci√°lis agresszornak kev√©sb√© √©ri meg t√°madni”.

Ukrajna p√©ld√°ja √©ppen azt mutatja, hogy mire k√©pes egy orsz√°g, amely j√≥l felk√©sz√ľlt a v√©dekez√©sre – tette hozz√° a lengyel √°llamfŇĎ.

Kifejtette: ugyancsak az Ukrajna elleni orosz agresszi√≥val f√ľgg √∂ssze Lengyelorsz√°g egy m√°sik s√ļlyos probl√©m√°ja, a t√©lre sz√°nt kŇĎsz√©n fenyegetŇĎ hi√°nya. A szenet eddig j√≥r√©szt Oroszorsz√°gb√≥l import√°lt√°k, √©s h√°ztart√°sok milli√≥it fŇĪt√∂tt√©k vele. (a sz√©nimport tilalm√°t Vars√≥ kezdem√©nyezte. a szerk.)

A korm√°ny “legnagyobb gondja” √≠gy az Ukrajna elleni orosz h√°bor√ļ miatt fenyegetŇĎ hi√°ny elh√°r√≠t√°sa, az ell√°t√°s biztos√≠t√°sa – mondta Andrzej Duda, megjegyezve, hogy az eur√≥pai uni√≥s √©ghajlatv√©delmi c√©lok el√©r√©se eddig is “nagy kih√≠v√°s” volt Lengyelorsz√°gnak, √©s “a h√°bor√ļ mindent m√©g bonyolultabb√° tett”.

A t√∂bbi k√∂z√∂tt arr√≥l is sz√≥lt, hogy mindig is ellenezte az Oroszorsz√°got N√©metorsz√°ggal k√∂zvetlen√ľl √∂sszek√∂tŇĎ, Ukrajn√°t √©s Lengyelorsz√°got megker√ľlŇĎ √Čszaki √Āramlat f√∂ldg√°zvezet√©k-rendszert, √©s soha nem hitte el Angela Merkel volt n√©met kancell√°r azon √°ll√≠t√°s√°t, miszerint a k√©t vezet√©kp√°rb√≥l (a 2011 √≥ta mŇĪk√∂dŇĎ √Čszaki √Āramlat-1-bŇĎl √©s a 2021 v√©g√©n befejezett, de a h√°bor√ļ miatt v√©g√ľl √ľzembe nem √°ll√≠tott √Čszaki √Āramlat-2-bŇĎl) √°ll√≥ fejleszt√©s tiszt√°n √ľzleti alap√ļ beruh√°z√°s.

Mint mondta, a volt kancell√°rral folytatott megbesz√©l√©sek sokas√°g√°n, √©veken kereszt√ľl mindhi√°ba igyekezett jelezni, hogy az √Čszaki √Āramlat val√≥j√°ban “Eur√≥p√°nak k√°ros, r√°nk, lengyelekre pedig gyilkos” hat√°s√ļ. Ez a vezet√©krendszer “a kulcs az eur√≥pai piac orosz dominanci√°j√°hoz”, √©s ezt Lengyelorsz√°g sz√°mos szomsz√©dja is √≠gy l√°tta – mondta Andrzej Duda a FAZ-nak.

Figyelem‚Ěó Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! ‚õĒ Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

K√ĖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKR√ĀN V√ĀLS√ĀG

K√©t Donbassz telep√ľl√©s elfoglal√°s√°t jelentett√©k be az orosz erŇĎk

Elfoglalt√°k az orosz erŇĎk Otradivka √©s Veszel Dolina k√∂zs√©get a Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°gban - k√∂z√∂lte p√©nteken az Oroszorsz√°ghoz csatolt r√©gi√≥ ter√ľletv√©delmi t√∂rzse. Igor Konasenkov alt√°bornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Eur√≥pai Uni√≥nak el kell d√∂ntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplom√°ciai √ļton vagy erŇĎszakos m√≥don akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz k√ľl√ľgyminiszt√©riumi...

Biden: a nukle√°ris h√°bor√ļ kock√°zata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai eln√∂k szerint a nukle√°ris h√°bor√ļ kock√°zata a legmagasabb szinten van a hidegh√°bor√ļ 1960-as √©vekbeli cs√ļcspontja √≥ta. Azt √°ll√≠totta tov√°bb√°, hogy Oroszorsz√°g...