2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Le Figaro: a franciák mintegy ötven kémet telepítettek Ukrajnába

A francia titkosszolgálat (DGSE) több tucat ügynököt telepített Ukrajnába a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette – jelentette a Le Figaro című napilap egy hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás a lap vezető nemzetközi tudósítójának, Georges Malbrunot-nak elmondta, hogy “a DGSE akciószolgálatának mintegy ötven emberét telepítették Ukrajnába az orosz invázió kezdete óta”. Az ügynökök különböző feladatokat látnak el az országban, ezek között szerepel a Párizs által Kijevnek biztosított műholdképek feldolgozása – tette hozzá Malbrunot.

A kémek dolgoznak az Ukrajnának biztosított “bizonyos hadianyagokkal” is, amelyek között “valószínűleg” francia gyártmányú Ceasar önjáró ágyúk is vannak – jelentette a Le Figaro is.

Franciaország az ukrán hatóságok legfőbb támogatói közé tartozik a konfliktusban, és különféle felszereléseket szállít nekik, hogy támogassa őket az Oroszország elleni harcban. Moszkva többször felszólította a Nyugatot, hogy hagyjon fel Ukrajna fegyverekkel való “pumpálásával”, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen segítség csak meghosszabbítja az ellenségeskedést.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, amelyek azóta az Oroszországi Föderációhoz csatlakoztak, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...