2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lavrov vezeti majd az orosz delegációt az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán

Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti majd az orosz delegációt az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán – írja az Interfax hírügynökség az orosz külügyminisztériumra hivatkozva.

“Lavrov felszólal a szeptember 19. és 26. között tartandó Közgyűlés általános politikai vitáján, továbbá részt vesz számos kétoldalú találkozón és többoldalú rendezvényen, többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsának, a BRICS-országok, a KBSZSZ és az ENSZ Alapokmányának védelmét szolgáló baráti csoport ülésén” – áll a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

A Közgyűlés ülésszakán az orosz fél meg fogja védeni azokat az elvi megközelítéseket, amelyeket Oroszország külpolitikájának márciusban elfogadott, aktualizált koncepciója rögzít – közölte a külügyminisztérium.

“Ki fogunk állni az ENSZ központi koordinációs szerepének visszaállítása mellett, amely az összes állam érdekeinek biztosításában és összehangolásában játszik központi koordinációs szerepet. Emellett továbbra is törekedni fogunk a szervezet kormányközi jellegének megőrzésére, valamint az alapszabályának szigorú betartására.”

“Elfogadhatatlannak tartjuk az általánosan elfogadott nemzetközi jogi normák és az abban rögzített elvek – köztük az államok szuverén egyenlőségének és a belügyeikbe való be nem avatkozásnak – felváltását olyan konstrukciókkal, mint a hírhedt “szabályalapú rend”, amelyeket országok szűk csoportjai önkényesen alakítanak ki, majd állítólag egyetemesnek tekintve ráerőltetik a világközösségre” – áll a nyilatkozatban.

“Az orosz küldöttség a Globális Dél hasonlóan gondolkodó államaival együtt következetesen erőfeszítéseket fog tenni egy valóban igazságos és demokratikus, policentrikus világrend kiépítésére, az államközi együttműködés különböző szféráinak átpolitizálásának megakadályozására, a neokolonializmus modern formáival szemben” – közölték.

“Ezek egyike természetesen az egyoldalú kényszerítő intézkedések – a szankciók, amelyeket a nyugati fővárosok szégyentelenül használnak arra, hogy közvetlen nyomást gyakoroljanak az önálló külpolitikai irányvonalat követő kormányokra. A Nyugat az ilyen korlátozásokat annak ellenére veti be, hogy azok valóban globálisan romboló következményekkel járnak, többek között a globális élelmiszerválság súlyosbodásával és a fenntartható fejlődési célok megvalósításának visszavetésével” – áll a közleményben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó