2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Az orosz erők ukrán üzemanyagtárolók ellen hajtottak végre támadást

Az orosz csapatok csoportos dróncsapást hajtottak végre az Ogyesszai terület Reni kikötőjében lévő ukrán üzemanyagtároló létesítmények ellen – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapi hadjelentésében.

Elmondása szerint a csapás célját elérték: “minden kijelölt létesítményt eltaláltak”.


Az orosz hadsereg lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet a Zaporozsjei területen Bekarovka település közelében – mondta Konasenkov.

“Az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői operatív-taktikai csapatcsoportjai és hadsereg légiereje, rakétacsapatai és tüzérsége 119 területen semmisítette meg az ellenség élőerőt és katonai felszerelését” – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondása szerint az orosz légvédelem öt HIMARS sorozatvető és egy amerikai gyártmányú JDAM irányított légibombát fogott el.

Konasenkov elmondta, hogy a DNR, az LNR és a Zaporozsjei területen 34 ukrán drónt semmisítettek meg és fojtottak el elektronikus hadviselési eszközökkel.

“A különleges hadművelet kezdete óta összesen 467 repülőgépet, 247 helikoptert, 6352 pilóta nélküli légi járművet, 435 légvédelmi rakétarendszert, 1634 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 1147 többszörös rakétavetőt, 6197 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1660 egységnyi speciális katonai járművet semmisítettek meg” – mondta.

Az orosz csapatok Donyeck közelében hat, Zaporozsje és Kupjanszk közelében egyenként három, Krasznij-Liman közelében pedig két támadást vertek vissza az ukrán fegyveres erők részéről – közölte Konasenkov.

“A donyecki térségben a “déli” csapatcsoport egységei a légierővel és tüzérséggel együttműködve visszaverték a Nemzeti Gárda 4. dandárjának, az ukrán erők 5. rohamosztagának, 77. légi mozgó és 30. gépesített dandárjának rohamcsoportjainak négy támadását Klescsejevka település területén, Artyomovszk, Dubovo-Vasziljevka és Zaliznjanszke a Donyecki Népköztársaság (DNR) területén, valamint az ukrán erők 110. gépesített és 79. légi rohamdandárjának két támadása Veszeloja (Vesele) és Sztaromihajlovka (Staromykhailivka)(DNR) területén” – mondta.

Elmondása szerint az ez irányú harcok során akár 250 ukrán katona, két páncélozott harcjármű, három jármű, egy amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszer, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi egység, valamint tarackok: az Mszta-B és a D-20-asok semmisültek meg.

“Zaporozsjei irányban az orosz csapatcsoport egységei a nap folyamán a légi és tüzérségi támogatással visszaverték az ukrán erők 47. gépesített és 82. légi rohamdandárjának rohamosztagainak három támadását a Zaporozsjei területen lévő Rabotino és Verbove települések térségében” – mondta Konasenkov.

Elmondta, hogy a Zaporozsjei terület Verbove településétől nyugatra lévő ukrán élőerő- és eszközcsoportosulásra mértek csapást.

“Az ellenség veszteségei több mint 130 ukrán katona, két páncélozott harcjármű, három jármű, három M777-es tüzérségi rendszer és három amerikai gyártmányú M119-es tarack, valamint három D-30-as löveg volt. Ezen kívül az ukrán erők egységeinek három terepen található lőszerraktárát semmisítették meg a Zaporizzsjai területen lévő Novoszelovka (Novoselivka), Cservonaja Krinica és Orehov települések területén” – közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konaszenkov elmondta, hogy Kupjanszk irányában visszaverték az AFU három ellentámadását Szergejevka (LNR) térségében, valamint legyőzték az AFU embereit és felszerelését a Harkivi területen lévő Szverdlovka, Szergejevka (LNR), Dvurecsnaja, Beresztovoj és Budarkij települések térségében.

“A nap folyamán akár 40 ukrán katonát, két járművet, egy lengyel gyártmányú önjáró Krab tüzérségi egységet, valamint egy amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszert semmisítettek meg” – mondta a tábornok.

Elmondta, hogy a Vörös-Limanszk irányában visszaverték az AFU két támadását Grigorovka (Hryhorivka) (DNR) és Kuzmino (LNR) térségében, valamint csapásokat mértek az ukránok egységeire Jampolovka, Torszkoje (DNR), Kuzmino és Cservonaja Dibrova (LNR) települések térségében.

“Akár 50 ukrán katonát, két kisteherautót, valamint a pilóta nélküli légi járművek irányító köpontját Cservonaja Dibrova (Chervona Dibrova) (LNR) település területén megsemmisítették” – mondta Konasenkov.

Elmondása szerint a juzsno-donyecki irányban a Zaporozsjei területen lévő Sevcsenko (DNR) és Levadnoje térségében az ukrán erők élőerő- és haditechnikai csoportosulását semmisítették meg – több mint 125 ukrán katonai személyt, egy páncélozott harcjárművet és két egyéb gépjárművet semmisítettek meg.

“Herszon térségében a légicsapások és az orosz tüzérségi tűz eredményeként az ellenséges veszteségek összesen 60 ukrán katonai személyt, egy harckocsit és öt járművet értek el. Emellett megsemmisült két lőszerraktár és egy pilóta nélküli légi járművek irányítási pontja is a Dnyipropetrovszki területen lévő Vysshetarasovka (Vyshchetarasivka) és a Herszoni terület Dnyiprovszkoje település területén” – közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó