2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Lavrov: tárgyalások folynak orosz-indiai közös fegyvergyártásról

Oroszország és India megvitatta a haditechnikai együttműködés kilátásait, beleértve a korszerű fegyverek közös gyártását – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kedden Moszkvában fogadta indiai hivatali partnerét, Szubrahmanjam Dzsaishankart.

Lavrov a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy tájékoztatta indiai hivatali partnerét az Ukrajna ellen folytatott orosz “különleges hadművelet” menetéről.

“A magunk részéről megismételtük, hogy nagyra értékeljük indiai barátaink álláspontját az Ukrajnában és környékén kialakult helyzettel kapcsolatban” – hangoztatta.

“Természetesen megvitattuk azt a helyzetet, amely jelenleg amiatt van kialakulóban, hogy nyugati kollégáim az ukrajnai események ürügyén a megpróbálják megerősíteni a világ ügyeiben betöltött domináns szerepüket, és megakadályozni a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódását” – tette hozzá.

Az orosz külügyminiszter fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatokat a nemzetközi közösségben jelenleg zajló változások korában, és szükségesnek nevezte a rendszeres eszmecserét.

Dzsaishankar kijelentette, hogy India továbbra is fog orosz olajat vásárolni, mivel ez előnyös a számára. A dél-ázsiai ország a világ harmadik legnagyobb olajimportőre, és Kína után az orosz olaj második legjelentősebb vásárlójává lépett elő, miután Moszkva február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

“Alapvető kötelességünk biztosítani, hogy az indiai fogyasztók a lehető legjobb hozzáférést kapják a legelőnyösebb feltételek mellett a nemzetközi (olaj- és gáz-) piacokhoz” – mondta Dzsaishankar.

“E tekintetben azt láttuk, hogy India és Oroszország kapcsolata előnyösen alakult. Tehát ha a javunkra válik, akkor ezt továbbra is fenntartanám” – hangoztatta.

Lavrov közölte, hogy indiai vendégével együttműködésről tárgyalt az atomenergia- és az űrágazatban, beleértve a műholdas navigációt, az űrtudományt és az emberes programokat.

Mint mondta, a felek nagyra értékelik a két ország nemzetközi platformokon való együttműködését, beleértve az ENSZ-t és más multilaterális platformokat, mint a BRICS, a Sanghaji Együttműködés Szervezete és a G20-csoport. A két tárcavezető hangsúlyozta az Eurázsiai Gazdasági Unió és India között a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló tárgyalások fontosságát.

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy legkevesebb 12 ország fejezte ki a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS tömörüléshez való csatlakozási szándékát, köztük Algéria, Argentína és Irán.

A két külügyminiszter idén immár ötödik alkalommal találkozott egymással.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...