2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lavrov stratégiai partnerségről tárgyal Nicaraguában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán latin-amerikai körútja keretében Nicaraguába látogat.

Az ország fővárosa, Managua lesz a vezető orosz diplomata útjának harmadik állomása. Ezt megelőzően Brazíliában és Venezuelában járt.

Az orosz külügyminisztérium nem tett bejelentést Lavrov közelgő találkozóiról. Várhatóan azonban találkozni fog az ország vezetésével, köztük Daniel Ortega elnökkel. A nicaraguai látogatás után a vezető orosz diplomata Kubába utazik.

A látogatás során Lavrov valószínűleg a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről, közös gazdasági projektekről és a nemzetközi szervezeteken belüli együttműködésről tárgyal majd.

Stratégiai partnerség

Lavrov managuai látogatására nem sokkal Denis Moncada Colindres nicaraguai külügyminiszter moszkvai látogatása után kerül sor. A diplomata március végén utazott az orosz fővárosba. A megbeszélések középpontjában a különböző területeken folytatott kétoldalú együttműködés és a két állam nemzetközi kapcsolatai állt.

Korábban az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Managua és Moszkva sikeres magas és legmagasabb szintű politikai párbeszédet folytat, szoros kapcsolatokat ápolnak a parlamentek, önkormányzatok, kormányzati szervek és gazdasági szervek szintjén.

Lavrov szerint Moszkva nagyra értékeli a Nicaraguával való együttműködést a nemzetközi színtéren. Korábban azt mondta, hogy a két államnak ugyanazok a nézetei a kulcsfontosságú kérdésekben. Akkor azt is elmondta, hogy a két nemzet elutasítja az Egyesült Államok vezette kollektív Nyugat diktálta politikát és az illegitim szankciókat. Emellett támogatják a párbeszéd és az együttműködés előmozdítását Oroszország és a latin-amerikai és karibi országok vezető szervezetei között.

A védelmi együttműködés szintén a kétoldalú orosz-nicaraguai kapcsolatok prioritásai között szerepel.

A két állam kormányközi bizottságot hozott létre a kereskedelmi, gazdasági és tudományos együttműködésre. Számos közös projektben vesznek részt az egészségügy és az űrkutatás területén, és erősítik a kapcsolatokat a katasztrófaelhárítás terén. Moszkva és Managua a békés célú atomiparban is együttműködik, miután 2023. március 29-én kormányközi megállapodást írtak alá az atomenergia békés célú felhasználásáról.

Emellett Nicaragua ad otthont az orosz Glonass műholdas navigációs rendszer földi állomásának. Emellett egy közös biotechnológiai vállalkozás, a Mecsnyikov is megnyílt a közép-amerikai ország területén, hogy gyógyszerekkel és vakcinákkal lássa el az országot.

Nicaragua és a Szovjetunió között 1944. december 12-én jött létre diplomáciai kapcsolat. A két állam 1980-ban nagykövetségeket nyitott egymás területén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó