2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország kész a további közvetítésre a Hegyi-Karabah konfliktusban

Oroszország kész a további közvetítésre a Hegyi-Karabah birtokláséért konfliktusban álló Azerbajdzsán és Örményország között – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval vasárnap telefonon.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott tájékoztatás szerint Lavrov és Cavusoglu egyetértett abban, hogy végre kell hajtani a szombat hajnalban kiadott orosz-azeri-örmény közös közleményben foglaltakat.

Ceyhun Bayramov azeri és Zograb Mnacakanjan örmény külügyminiszter pénteken Vlagyimir Putyin meghívására érkezett Moszkvába, ahol mintegy tíz órát töltöttek Lavrovval a tárgyalóasztalnál, amíg megállapodtak a szombat déltől érvényes hegyi-karabahi tűzszünetben. A fegyvernyugvást azóta többször megsértették, de nagyobb szabású katonai műveletekről nem érkeztek jelentések a helyszínről.

A humanitárius tűzszünet célja a közös nyilatkozat szerint az elesettek holttestének és a foglyok kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) közreműködésével, a fegyvernyugvás részleteiről a későbbiekben fognak megállapodni. Jereván és Baku képviselői megállapodtak arról is, hogy érdemi tárgyalásokat kezd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével a konfliktus békés rendezéséről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak kijelentette, hogy a saját nemzeti érdekeit védelmező Oroszország számára prioritás Azerbajdzsán és Örményország stabilitása, valamint a két ország közötti viszony. Hangsúlyozta, hogy Moszkvának diplomáciai eszközökkel sikerült eredményt elérnie a két szembenálló féllel kapcsolatban és kiemelete Putyin személyes szerepvállalását.

Zaharova szerint Lavrov szerepe a szombat hajnalig elhúzódó tárgyalások során nem a felek álláspontjának közelítése volt, hanem egy olyan dokumentum kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy megkezdjék a konfliktus rendezését.

Ilham Aliyev azeri elnök az orosz RBK televízió által sugárzott interjújában Törökország bevonására tett javaslatot a Hegyi-Karabahról folytatott tárgyalásokba. Mint mondta, az EBESZ 1992-ben felállított orosz-amerikai-francia társelnökletű minszki csoportjának összetétele a korabeli geopolitikai realitásokat tükrözi. Aliyev szerint a testületnek tükröznie kellene a regionális erőegyensúlyt, a térség országainak érdekeit és eredményorientáltnak kell lennie.

Az azeri államfő Oroszország szerepéről szólva leszögezte, hogy a minszki csoport három társelnöke közül történelmi és politikai okokból és nemzetközi súlya miatt Moszkvának van a legtöbb lehetősége arra, hogy befolyást gyakoroljon a konfliktus rendezésének menetére.

Emlékeztetett arra, hogy Baku számos alkalommal kérte az orosz felet, hogy a rendelkezésére álló eszközállománnyal vegye rá Jerevánt Hegyi-Karabah “megszállásának” feladására.

Az örmény diplomácia vezetőjét, Mnacakanjant egyébként hétfőn ismét Moszkvában várják, korábban tervezett kétoldalú tárgyalásokra.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...