2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország és Kína konstruktív alternatívát kínál a világnak a nyugati globális dominanciával szemben

Moszkva és Peking konstruktív alternatívát kínál a világnak a nyugati globális dominanciával szemben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden.

“Azzal, hogy Moszkva és Peking konstruktív alternatívát kínál a Nyugat politikájával szemben, Moszkva és Peking – nem szavakban, hanem tettekben – elősegíti a többpólusú világrend megteremtéséhez szükséges feltételek kialakítását, valamennyi ország érdekeinek, valamint valamennyi nép kulturális és civilizációs identitásának tiszteletben tartását” – jegyezte meg az Oroszország és Kína című nyolcadik nemzetközi konferencia résztvevőihez intézett videóbeszédében: “Együttműködés az új korszakban” című, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsa és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által szervezett pekingi konferencián.

Oroszország vezető diplomatája szerint a jelenlegi helyzetet a globális fejlődés fordulópontjának kell tekinteni.

“Országaink elég erős nyomással néznek szembe az USA vezette kollektív Nyugat részéről” – mutatott rá Lavrov. “A pénzügyi és gazdasági szankciók ennek a politikának az egyik megnyilvánulása; példátlan méretűek és léptékűek, és törvénytelenek, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével fogadták el őket” – mondta Lavrov.

Szerinte az ukrán válság, a tajvani kérdés és az emberi jogok csak ürügyet szolgáltatnak Washington és az alárendelt országok orosz- és Kína-ellenes fellépésére.

“Nem titok, hogy a Nyugat uralkodó elitje Oroszország és Kína szuverén politikáját akadályként tekint a katonai és politikai diktátumon alapuló globális dominanciájuk fenntartására, a pénzügyi, gazdasági és technológiai monopóliummal együtt” – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

Az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsa és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia 2015 óta évente közös konferenciát tart Moszkvában és Pekingben. Ezek váltak az orosz és kínai szakértők vezető platformjává, ahol az égető globális kérdéseket és a kétoldalú együttműködést mérlegelik. Ezúttal azok a kihívások kerültek a középpontba, amelyekkel Kína és Oroszország a világ nehéz geopolitikai helyzetében szembesül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó